Policija: U stalnoj smo „kampanji“ suzbijanja najtežih prometnih prekršaja

Foto: poslovni.hr

VINKOVCI, Iz PU vukovarsko-srijemska navode kako su kroz redovan rad i operativne akcije u prvih sedam mjeseci 2023. godine zabilježili pad prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela.

Prema službenim podacima u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježen je pad broja prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola za 21,2 posto. Naime, u prvih sedam mjeseci prošle godine zabilježili su 803 takvih prekršaja dok je ove godine zabilježeno 635 prekršaja povezanih s alkoholom.

Kada je riječ o prekoračenju brzine u prvih sedam mjeseci prošle godine policija je zabilježila 6.226 prekršaja prekoračenja brzine dok je ove godine, u istom vremenskom periodu, zabilježeno 4.253 takvih prekršaja što je manje za 31,6 posto.

Zabilježen je i pad slučajeva nevezanja tijekom vožnje u prvih sedam mjeseci ove godine i to za 27,8 posto. Naime, prošle godine, tijekom prvih sedam mjeseci, zabilježeno je 1.669 takvih prekršaja da bi ove godine taj broj pao na 1.205.

Osjetno je pao i broj slučajeva razgovora telefonom tijekom vožnje i to za čak 36,1 posto. Prema podacima PU u prvih sedam mjeseci prošle godine policija je zabilježila 1.120 takvih slučajeva da bi ove godine imali 715 takvih slučajeva.

“Iako bilježimo pozitivne statističke pokazatelje policija će svakodnevno nastaviti s pojačanim nadzorom prometa, osobito u cilju utvrđivanja prekršaja koje su u uzročno posljedičnoj vezi nastanka prometnih nesreća”, najavljuju iz policije.