Policija izvijestila o on-line prevarama građana – pazite što i gdje kupujete

Foto: www.mup.hr

VINKOVCI, Policijska postaja Vinkovci zaprimila je jučer dvije prijave o prijevari prilikom kupovine mobilnog telefona putem internet oglasnika „Njuškalo“.

Prije nekoliko dana, 52-godišnjak iz Vinkovaca je preko poruka tog internet oglasnika kontaktirao prodavatelja mobilnog telefona po znanto povoljnijoj cijeni od ostalih ponuđača i dogovorio da se transakcija obavi preko oglasnikove usluge za sigurno plaćanje. Na dobivenoj poveznici upisao je svoje osobne podatke i podatke s bankovne kartice (broj kartice, datum isteka kartice i CVV broj), a potom autorizirao transakciju na obavijesti bankovne aplikacije. No, agent s kojom je komunicirao obavijestio ga je da uplata nije prošla, nakon čega je dobio novu poveznicu i ponovio cijeli postupak unosa podataka i autorizacije transakcije, i tako još dva puta. Nakon četvrte autorizacije na aplikaciji mobilnog bankarstva utvrdio je da mu je s bankovnog računa isplaćeno gotovo 22.000 kuna te je shvatio da je prevaren.

Na isti način je prevarena i 42-godišnjakinja iz Vinkovaca koja se javila na sličan oglas za prodaju mobilnog telefona po iznimno povoljnoj cijeni. U šest navrata je autorizirala transakcije sa svog bankovnog računa, čime joj je isplaćeno preko 40.000 kuna.

Policija traga za počiniteljem protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti kaznenu prijavu.

Online ponude su često povoljne, ali čuvajte se prijevare.

Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:

  • iznimno povoljne ponude, ulaganja ili velika dobit
  • zahtjev za dostavu fotografija osobnog dokumenta i bankovne kartice
  • poruke/ponude za kupovinu putem oglasno-prodajnih portala, koje kupac zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) s pozivnih brojeva drugih zemalja.

 
S ciljem zaštite od internetskih prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine poklona, rada i zabave, donosimo Vam i korisne savjete:

  • Kada koristite lokalne online trgovine i oglasnike i kupujete od oglašivača s područja Hrvatske, budite naročito oprezni ako prodavatelj koristi pozivni broj druge zemlje.
  • Plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja – traže li uslugu prijenosa sredstava preko banke ili alternativno? Dobro razmislite!
  • Plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver.
  • Čuvajte se oglasa koji nude nevjerojatno dobre ponude – ako se nešto čini predobro da bude istinito, nije istinito!

Uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji, čak i ako niste postali žrtvom.