Pokrenuta istraga protiv dvojice osumnjičenika za ratni zločin na Sajmištu

Foto: Pixabay

OSIJEK, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku pokrenulo je istragu protiv dvojice tadašnjih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog sumnje da su u Vukovaru od kolovoza do studenoga 1991. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Kako se navodi u prijavi se okrivljenike, u dobi od 59 i 64 godine, terete se da su 15. rujna 1991. u Vukovaru, tijekom oružanog napada udruženih snaga JNA i srpskih paravojnih formacija na vukovarsko naselje Sajmište, došli do jedne kuće i uz prijetnju oružjem iz podruma na dvorište izveli sedam civila, među kojima su bile i osobe s maloljetnom djecom. 

“Sumnja se da su okrivljenici zajedno s ostalim pripadnicima paravojnih postrojbi, nakon fizičkog zlostavljanja, odveli zarobljene muškarce prema polju gdje su ih sve usmrtili, osim 55-godišnjaka koji je preživio, ali su ga narednih dana nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija pronašli i ubili. Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, od kraja kolovoza do 15. studenog 1991. u Vukovaru, tijekom oružanog napada na grad, kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, nezakonito lišavao slobode civilno stanovništvo, zatvarao civile i pri tome fizički zlostavljao šestoricu oštećenika, a dvojici se, 22-godišnjaku i 18-godišnjaku, tada gubi svaki trag”, stoji u kaznenoj prijavi.

Okrivljenici nisu dostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, naveli su danas u osječkom Županijskom tužiteljstvu.