Kreće obnova spomenika Svetog Trojstva u Gradskom parku

Spomenik Sv. Trojstva uoči početka obnoviteljskih radova 2017. godine

VINKOVCI, Blagoslovom spomenika Svetoga Trojstva u Gradskom parku, u petak je označen početak radova na obnovi toga vrijednog primjerka spomeničke baštine, koji je u samo središte parka postavljen na današnji dan 1845. godine.

“Početkom obnove spomenika Svetog Trojstva najavljujemo i početak obnove Gradskog parka koji želimo u narednih nekoliko godina  u potpunosti obnoviti. Ovaj spomenik je centralna točka i duša ovoga parka, oko kojega su se okupljale i okupljaju brojni naraštaji Vinkovčana”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić nakon što je spomenik blagoslovio župnik, mons. Tadija Pranjić.

U razgovoru s novinarima pročelnik za kulturu Grada Vinkovaca Mario Banožić kazao je kako bi obnova spomenika Svetoga Trojstva trebala potrajati cijelu narednu godinu te se nada da bi na Malu Gospu 2018. godine, spomenik zasjao u punom sjaju.

Naveo je kako je 1987. godine kada je Gradski park zadnji puta obnavljan, spomenik Svetog Trojstva obložen novim materijalima koji su se pokazali štetnima po kamen od kojeg je spomenik načinjen. Preporuka je konzervatora i restauratora da se spomenik Svetog Trojstva, koji je u registru Ministarstva kulture kao materijalno kulturno dobro, vrati u prvobitno stanje i to ćemo i učiniti. kazao je Banožić.

Po njegovim riječima, godinama se krivo tumačilo kako je ovaj spomenik Svetoga Trojstva spomenik kugi.

“Upravo suprotno, ovaj spomenik predstavljao je znak buđenja hrvatske svijesti u ono doba”, ustvrdio je Banožić rekavši kako će radnici s radovima na spomeniku krenuti odmah iza Vinkovačkih jeseni.

Dodao je kako je prema Ministarstvu kulture koje će prvu fazu obnove spomenika Svetog Trojstva financirati s 50 posto, kandidirana i konzervatorska podloga koja će osim samog spomenika, obuhvatiti sve građevine koje se okružuju Gradski park.