Početna konferencija projekta “Zajedno u najboljim godinama II” kojega provodi Europski dom Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Europski dom Vukovar organizirao je dana početnu konferenciju projekta „Zajedno u najboljim godinama II“ s kojom se javnost upoznala s ciljevima i aktivnostima projekta sufinanciranoga iz Europskog socijalnog fonda „Zaželi – program zapošljavanja žena faza III“. Izvršna direktorica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić kazala je kako vrijednost projekta iznosi preko 1,2 milijuna kuna kao i da će se provoditi 8 mjeseci.

„Kroz projekt će biti zaposleno 25 žena koje će skrbiti o 175 krajnjih korisnika. To je nešto veći broj od planiranoga tako da će svaka od zaposlenih žena umjesto za 6 skrbiti za 7 korisnika. To je iz razloga što su potrebe u vukovarskoj zajednici jako velike“, rekla je Antunović Lazić.

Partneri na projekti su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar i Centar za socijalnu skrb Područni ured Vukovar. Kroz projekt se surađuje i s Vukovarsko – srijemskom županijom, Gradom Vukovarom kao i Općinom Trpinja. U naselju Bršadin, koje je dio Općine Trpinja, šest do sada nezaposlenih žena iz ove općine skrbiti će o starim i nemoćnim mještanima.

Početnoj konferenciji prisustvovao je i pročelnik gradskog Upravnog odjela društvenih djelatnosti Josip Paloš koji je rekao kako je i ta konferencija dokaz da su Vukovar i vukovarske udruge među vodećim gradovima u Hrvatskoj po iznosu ukupnih sredstava koja se povlače iz ovoga programa.

„Svjedoci smo vremena u kojem živimo i da su nam sugrađani sve stariji. Puno njih žive sami te su stoga ovakvi projekti super i za svaku pohvalu“, rekao je Paloš.

Među zaposlenim ženama je i Ana Keteleš iz Vukovara koja je rekla kako je jako zadovoljna i sretna kao i da su joj dosadašnja iskustva predobra.

„Zadovoljstvo mi predstavlja što sam postala i dio obitelji tih ljudi. Pomažemo im u kući, donesemo lijekove, odemo do trgovine… Od projekta imamo obostranu korist i mi i te obitelji. U ovim godinama je ženama u mojim godina teško doći do posla te nam ovo predstavlja veliku pomoć“, rekla je Keteleš.

Na projektu je zaposlena i Dinka Ristić koja će skrbiti o starim i nemoćnima iz naselja Bršadin.

„To su ljudi koji uz sebe nemaju svoje najmilije koji su otišli negdje trbuhom za kruhom. Pomognemo im u čemu treba ali njima najviše treba razgovor“, rekla je Ristić.