PO Kolarić proizvodi strojeve za poljoprivredu i bavi se ratarstvom

Foto: Ivan Matić

KOMLETINCI, Poljoprivredni obrt Kolarić iz Komletinaca, koji je u vlasništvu Pere Kolarića, jedan je od niza pozitivnih primjera u poljoprivredi u Vukovarsko – srijemskoj županiji koji pokazuju kako je unatoč svim problemima moguće kvalitetno raditi i razvijati se. Ovaj obrt obrađuje više od 20 hektara zemlje pri čemu najviše siju žitarice i uljarice poput pšenice, kukuruza i soje.

Foto: PO Kolarić

„Osobno mogu reći kako sam zadovoljan sa stanjem u hrvatskoj poljoprivredi. Radi se puno ali se može proizvesti i prodati. Imamo tih 20-ak hektara zemlje i trenutno se ne planiramo dalje širiti“, rekao je Kolarić.

Dodaje kako sve što proizvede na svome gospodarstvu uspije i prodati i naplatiti. Za još bolje i kvalitetnije uvjete u poljoprivredi predlaže da se dodatno uredi tržište i uvedu neke zaštitne otkupne cijene ispod kojih se ne bi smjelo ići. Predlaže i podizanje minimalne cijene rada kao i ukidanje raznih nepotrebnih nameta.

„To bi zaštitilo poljoprivrednike i oni bi na početku godine znali na čemu su i koliko mogu prihodovati. Ako se za kilogram pšenice odredi otkupna cijena od kune onda ona ne može biti 90 ili 95 lipa. Ona mora biti kuna. Tako je i sa svime drugim kulturama. Hrvatski poljoprivrednik mora imati ipak povlaštenije uvjete za rad i proizvodnju. Ako to napravimo riješili smo i problem sela i problem poljoprivrede“, smatra Kolarić.     

Predstavljajući svoje gospodarstvo kaže kako ima i četvero zaposlenih te da svi zajedno stižu sve napraviti i odraditi kako treba.

U sklopu svoga poljoprivrednog obrta Kolarić se bavi i proizvodnjom i popravkom poljoprivrednih strojeva. Pokriva područje od Iloka, odnosno krajnjeg istoka države, pa sve do Opuzena tako da se njegovi strojevi mogu pronaći u svim dijelovima Hrvatske. Kaže i kako rade puno preko EU fondova te da prate sve što se događa na tržištu jer si ne smije dozvoliti da nije u tijeku ili da zakasni.

Foto: PO Kolarić

„Da biste bili obrtnik danas morate biti 24 sata dnevno aktivni. Ne možete si dozvoliti luksuz da u 16 sati ugasite mobitel i ne javljate se na telefon. Nikada se ne smije odustati. Radi se puno od jutra do večeri. Nemamo ni subote ni nedjelje ali se ne žalimo. Mi smo zadovoljni, a zadovoljni smo i u kome smjeru se razvija naša poljoprivreda“, ističe Kolarić.

Nedavno je Kolariću u Vukovaru uručen i Ugovor iz potpore „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“, koji je potpisala ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

„Puno nam znači ova potpora jer dobivamo povrat oko 70 posto. Kroz projekt smo nabavili dva nova aparata za varenje i dostavno vozilo kako bi mogli svoje proizvedene strojeve razvoziti po cijeloj Hrvatskoj. Vrijednost projekta iznosi oko 300.000 kuna“, istakao je Kolarić.

Kaže i kako on u svakom slučaju planira i želi ostati raditi i poslovati u svojim Komletincima i Hrvatskoj.

„Ne želim ići u Njemačku, Švicarsku ili bilo gdje drugdje. Meni je ovdje najljepše. Moje Komletince i Otok ne bih mijenjao za ništa. Vjerujem kako će ih godine u godinu uvjeti za rad i poslovanje biti sve bolji“, zaključio je Kolarić.