Penava: Ratni profiteri i kriminalci pokušavaju prevariti građane skupljajući novac za obnovu Vodotornja

VUKOVAR, Tijekom zadnjih nekoliko dana gradske vlasti Vukovara došle su do saznanja kako su na području cijele Hrvatske zabilježeni pokušaji prevaranata koji do građana prikupljaju donacije za obnovu Vodotornja.

„Imamo informacija kako su takvi slučajevi zabilježeni u Makarskoj, Slavonskom Brodu… Jučer je takav slučaj zabilježen i u Vukovaru. Radi se o skupini ljudi, koje bih nazvao kriminalcima i ratnim profiterima, koji se lažno predstavljaju kao studenti građevine i od građana prikupljaju donacije. Idu po kućama i nude fotografiju za koju uzmu 20 kuna. Na taj način oni čine kaznena djela prijevare i lažnog predstavljanja“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na izvanrednoj konferenciji za novinare organiziranoj ovim povodom.

Građanima su prevaranti dijelili fotografiju na kojoj se vidi Vodotoranj dok je s druge strane napisan kratak tekst: „Ova je fotografija Vama na dar da nikada ne zaboravite VUKOVAR 18.11.1991“. Jedna sugrađanka zapisala je broj registracije automobila što je sve potom prijavljeno i policiji. Prema riječima Penave pokušaje prijevare u Vukovaru obavila je ekipa iz Osijeka dok za prijevare u ostalim dijelovima Hrvatske se još precizno ne zna tko stoji iza njih.

„Niti jedna osoba ili tvrtka nije dobila od Grada Vukovara suglasnost i dozvolu da zastupa ili lobira za potrebe obnove Vodotornja. Prikupljanje sredstava obavlja se isključivo preko Grada Vukovara. Stoga pozivam građane da ne nasjedaju na pokušaje prijevare kao i da svaki takav pokušaj prijave policiji“, rekao je Penava.

Za potrebe obnove vukovarskog Vodotornja do sada je prikupljeno oko 9,5 milijuna kuna. U idućih 20-ak dana biti će raspisan i javni poziv svim zainteresiranim tvrtkama koje žele raditi na obnovi kada će se vidjeti i koja je konačna cijena projekta obnove.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić