Penava na uskršnjoj molitvi u crkvi Svetoga Nikolaja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na središnjoj molitvi u vukovarskoj crkvi Svetoga Nikolaja, povodom pravoslavnoga Uskrsa, nazočio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Uz njega su na molitvi bili i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije i predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna, zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić i član Gradskog vijeća iz redova HDZ-a i hrvatski branitelj srpske nacionalnosti sava Manojlović.

„Ovo je jedna ljudska gesta i iskorak u smjeru koji je prijeko potreban. Koliko mi znamo po prvi je puta jedan gradonačelnik Vukovara nakon Domovinskoga rata došao u pravoslavnu crkvu. Moram reći da mi je drago što smo ovdje sa svojim građanima kojima ovim putem želimo čestitati Uskrs, da ga provedu u miru i sa svojim obiteljima“, rekao je Penava.

Na novinarski upit očekuje li sada i predstavnike srpske zajednice da nazoče  obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine odgovorio  da će o tome govoriti njihova djela, a da je ovom prilikom u pravoslavnoj crkvi bio isključivo zbog pravoslavnih vjernika koji su građani grada Vukovara.

„Neka svatko svojim djelima govori za sebe. Nekada previše obraćamo pozornost na riječi, a premalo gledamo tko što čini“, rekao je Penava.

Predsjednik vukovarskog SDSS-a i član Gradskog vijeća Srđan Kolar kazao je kako je pohvalno da se gradonačelnik Vukovara pojavio u pravoslavnoj crkvi i da takva praksa ne treba biti samo danas nego uvijek u vrijeme velikih crkvenih blagdana. Najavio je kako će i predstavnici SDSS-a biti dio crkvenih obreda u katoličkoj crkvi kada god dobiju poziv za to. Na novinarski upit hoće li poslije ove posjete Penave predstavnici SDSS-a biti i dio Kolone sjećanja 18. studenoga Kolar nije odgovorio nego je rekao kako mora ići jer počinje molitva.