Penava: Junckerove riječi kažu da smo na dobrom putu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u današnjem obraćanju medijima pozdravio je izjavu predsjednika Europske komisije Jean – Claude Junckera tijekom svoje posjete Zagrebu. Podsjećamo kako je Juncker tom prilikom kazao kako EU mora dati veću potporu Vladi RH u naporima rekonstrukcije i modernizacije i obnove Vukovara. Penava je govoreći o tim riječima kazao kako je lijepo vidjeti da prvi čovjek EU komunicira na taj način o Vukovaru.

„Ta izjava pokazuje kako smo na dobrom putu iako to još uvijek nije ništa konkretno. Naš prijedlog novog Zakona o obnovi Vukovara, koji bi trebao osigurati nova ulaganja i radna mjesta u Vukovaru, je već tri godine u Bruxellessu. Ove riječi Junckera ne znače još uvijek ništa konkretno ali i čim prvi čovjek EU tako govori nadamo se kako će se u što kraćem vremenu s riječi preći na djela i kroz zakonsko rješenje Vukovaru vratiti gospodarski status kakav je nekada imao“, rekao je Penava.

Dodao je i kako slijedom rezultata izbora očekuje kako će europski pučani i dalje voditi EU te da će riječi Junckera biti pokazatelj i kontinuitet u EU. Podsjećamo i kako je Grad Vukovar još prije tri godine izradio svoj prijedloga novog Zakona o obnovi i ulaganju u Vukovar. Njegova suština je da se potencijalni investitori oslobode poreza na dobiti. Uz to novi zakon, prema prijedlogu Grada Vukovara, predviđa i niz drugih pogodnosti koje bi trebale donijeti nova ulaganja i osigurati nova radna mjesta u Vukovar.

„Mi ne tražimo da se nama pomaže onedogled nego da barem u najelementarnijoj osnovi se uvaži razina ratne štete koja je propisana i objavljena. To je minimum koji očekujemo koji bi nam omogućio normalan start i da budemo konkurentni s gradovima i država u okruženju“, kazao je Penava.