Pavliček: U Vukovaru se rezultat PAPA testa čeka 6 mjeseci

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, Predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Marijan Pavliček iznio je u Hrvatskom saboru, u slobodnom govoru, probleme hrvatskog zdravstvenog sustava koji je, kako je rekao, bez obzira na COVID 19 jedan veliki bolesnik sa brojnim bolestima.

”Iako u Ustavu RH u članku 70. stoji da  Svatko ima pravo na zdrav život, a u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u članku 5. da svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše moguće razine zdravlja, moramo se zapitati, je li  doista zdravstvena zaštita jednaka u svim područjima RH i za sve stanovnike. Jeli dostupna? Jeli pravovremena? U Vukovaru  se naime na rezultate PAPA testa čeka 6-7 mjeseci. PAPA  test je preventivna pretraga u svrhu ranog otkivanja raka vrata maternice odnosno promjena koje bi vodile ka nastanku raka vrata maternice, koje se mogu uspješno liječiti ako se na vrijeme otkriju. Jednostavna i jeftina preventivna pretraga. Koja može život značiti“, rekao je Pavliček.

Dodaje da ako se na nalaz čeka 6-7 mjeseci što se moglo promijeniti u zdravlju žene ? Kaže da ako ima sreće malo ali što ako je nalaz papa testa bio sumnja na malignu promjenu ? Pita se i što tada reći ženi, kakva je njena prognozakao i tko će snositi odgovornost ukoliko se bolest dodatno proširila te završi sa smrtnim ishodom za pacijenticu?

„Nakon niza dopisa upućenih na adresu bolnice Vukovar, HZZO-u, Ministarstvu zdravstva odgovor liječnici u primarnoj ginekološkoj ordinaciji glasi – BUDITE STRPLJIVI, jer doktorica na specijalizaciji će doći krajem 2023. godine i tada bi trebalo sve bolje funkcionirati. Kada znamo zakonske ustavne odredbe, odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti kao i obveze države pitamo se  jesu li ljudi koji su dobili povjerenje građana  doista dorasli svom poslu? I što rade ili bolje rečeno ne rade? Dok se Zdravstveni sustav urušava, Pacijenti se trebaju strpiti“, istakao je Pavliček.

Dodaje i kako bahatost, samouvjerenost bez temelja, neznanje, a posebice neuvažavanje savjeta sa terena dovode do urušavanja zdravstvenog sustava. Podsjetio je i kako imamo najveću stopu smrtnosti od kroničnih  nezaraznih bolesti (Infarkt srca i moždani udar), malignih bolesti.

„Ovakvom organizacijom i odgovorom da se „strpimo„ ovo stanje se neće promijeniti.Ne možemo kao pojedinci utjecati na to hoćemo li se razboljeti, no možemo kao sustav utjecati na učinkovitost i brzinu pretraga, te time onemogućiti da se izlječiva bolest ne pretvori u neizlječivu sa smrtnim posljedicama. Jer sutra to može biti naša majka, naša supruga ili naša kćer“, zaključio je Pavliček.