Pavliček: U slučaju pritvorenih navijača u Ateni tražimo veći angažman vlade

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom događanja u Ateni, pred utakmicu AEK-a i Dinama, nereda kojih su izazvali BBB-a, smrti navijača, a onda i pritvaranja stotinjak državljana RHH priopćenjem za javnosti oglasili su se Hrvatski suverenisti kojega potpisuje predsjednik stranke Marijan Pavliček.

„Hrvatski suverenisti od Vlade Republike Hrvatske i diplomatsko-konzularne mreže traže snažniji angažman u pružanju pomoći i zaštite hrvatskim državljanima uhićenima u Grčkoj prije odgođene utakmice zagrebačkog Dinama i atenskog AEK-a. Nakon podizanja standarda u slučaju osmorke uhićene u Zambiji osumnjičenih za pokušaj trgovine djecom, očekujemo primjenu istih standarda u svim sadašnjim i budućim slučajevima kad se hrvatski državljani u inozemstvu nađu u problemima sa zakonom. Zabrinjavajuće su posljednje informacije o tome da među privedenim hrvatskom državljanima  ima ozbiljno ozlijeđenih kojima se u Ateni ODBIJA PRUŽITI  medicinsku pomoć.

Od nadležnih tijela Republike Hrvatske zahtijevamo provjeru te informacije i hitno djelovanje kako bi se našim državljanima ukazala potrebna pomoć.

Hrvatski suverenisti osuđuju sva navijačka nasilja, posebice kad se radi o ozljedama i smrtnom ishodu. Isto tako odbacujemo svaku mogućnost opravdavanja ili relativizacije nezakonitih aktivnosti hrvatskih državljana.

No, jednako tako želimo istaknuti da je nedopustiva hajka koju grčki sportski djelatnici i dio medija provode protiv Hrvatske i Hrvata. Skandalozno je da se kroz medijski prostor u Grčkoj i Srbiji na temelju poluinformacija, tračeva i otvorenih podvala pokušava stvoriti atmosfera u kojoj je krivac za tragediju pronađen i presuđen prije nego što je uopće zaključena istraga i dok optužnice i pravednog suđenja nema ni na vidiku, a da Vlada Republike Hrvatske pritom uopće ne pokušava reagirati na otvoreno narušavanje principa vladavine prava, kršenje ljudskih prava hrvatskih državljana i ugrožavanje njihove sigurnosti.

Želimo vjerovati da će Vlada RH i diplomatsko-konzularna mreža početi raditi svoj posao makar jednako agilno kao u slučaju Zambija i osigurati potrebnu pravnu i zdravstvenu zaštitu uhićenim Hrvatima iako to u ovom trenutku nije popularno jer radi se o navijačkom nasilju koje je s pravom prezreno i osuđeno u hrvatskoj javnosti. Odgovorna vlast mora činiti ono što joj je ustavna i zakonska obveza neovisno o tome kako će joj to utjecati na rejting“; sto u priopćenju Hrvatskih suverenista.