Pavliček: S obzirom na postavljene uvjete je li nacionalnom stožeru u cilju otvaranje tržnica

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prema više najava zeleni dijelovi gradskih tržnica trebali su početi danas s radom ali se to ipak u više sredina, pa tako niti u Vukovaru, nije dogodilo. Ovim povodom reagirao je i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček koji obnaša i dužnost načelnika Stožera Civilne zaštite Grada Vukovara koji je na svome Facebook profilu prozvao nacionalni stožer.

„Već danima načelnik Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović najavljuje otvaranje zelenih dijelova tržnica pod određenim uvjetima. U međuvremenu brojni lokalni “šerifi i šerifčići” pompozno, bez da znaju pod kojim uvjetima, najavljuju otvaranje tržnica s današnjim danom. U toj cjelokupnoj zbrci većina je tržnica, po vlastitoj procjeni, započela s pripremama za otvorenje temeljem onoga što se moglo iščitati iz medija i drugih neslužbenih izvora. I danas naravno opet jedno veliko NIŠTA od otvaranja istih.
Kao načelnik Stožera civilne zaštite grada Vukovara tijekom današnjeg dana dobivam na uvid prijedlog pripreme Odluke kojom bi se dopustio rad tržnica uz poštivanje točno propisanih uvjeta.
Među brojnim uvjetima, od broja kupaca, socijalne distance i sl. spominje se i uvjet postavljanja pregrada, odnosno zaštite od pleksiglasa na prodajnim mjestima (klupama), kojeg gotovo niti jedna tržnica ne može ispuniti u kratkom roku. Tako primjerice troškovi nabavke i postavljanja pleksiglasa na klupama Vukovarske gradske tržnice iznose cca. 25 000 kn. Istovremeno smo svjedoci da u brojnim trgovačkim lancima, nema nikakvih zaštitnih pregrada na blagajnama. Pitamo se, s obzirom na ovakve uvjete, je li uopće nacionalnom stožeru u interesu otvaranje zelenih dijelova tržnica a time i spas malih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Ili su pak slogani “Kupujmo domaće” i “Kupujmo hrvatsko” obične floskule, koje se po potrebi koriste radi dobivanja jeftinih političkih bodova“, stoji u objavi Pavličeka.