Pavliček: HKS se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Marijan Pavliček, koji je i zamjenik gradonačelnika Vukovara, kazao je kako se ova stranka protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije. Po njegovim riječima HKS jeste za zaštitu žena ali nisu za ratifikaciju jednoga ovakvoga dokumenta za koji je rekao kako je suprotan moralnim i kršćanskim vrijednostima građana.

„Žalosno je da se u državi gdje kršćani čine preko 90 posto stanovništva, a 86 posto su ih katolici, Vlada prihvati Istanbulsku konvenciju. Termin rod u konvenciji se pojavljuje 24 puta. Uz to treba znati i kako Hrvatska njenom ratifikacijom gubi dio suvereniteta koji je stečen krvlju s obzirom da će ona biti iznad Ustava i zakona RH. Hrvatska gubi i dio financijskog suvereniteta jer će ona na godišnjoj razini porezne obveznike koštati milijardu kuna“, rekao je Pavliček na konferenciji za novinare.

Ista je sazvana simbolično u 11.55 sati te su i na taj način poručili kako je krajnje vrijeme da se saborskim zastupnicima uputi još jedan apel da ne ratificiraju konvenciju. Po njegovim riječima interpretativna izjava, koja je donijela Vlada RH i ide uz konvenciju, nema pravnu težinu niti bilo kakvog pravnog temelja.

„Provedba Istanbulske konvencije hrvatske građane koštati će milijardu kuna. Zar je potrebno toliki novac dati za konvenciju koja opet neće moći zaštiti one kojima je zaštita zaista potrebna. Tih milijardu kuna državni proračun neće moći izdržati. Imamo u državi puno važnijih tema i problema pri čemu se taj novac mogao iskoristiti za demografsku obnovu“, rekao je Pavliček.