Pavliček: 555 načelnika i gradonačelnika, 434 zamjenika općinskih načelnika – to je neodrživ sustav

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček govorio je u Hrvatskom saboru o problematici lokalne i područne samouprave, a vezano za izmjene i dopune zakona o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi.

”555 načelnika i gradonačelnika, 434 zamjenika općinskih načelnika, 74 zamjenika iz redova pripadnika nacionalnih manjina, 8254 vijećnika, nekoliko tisuća pročelnika, nekoliko tisuća automobila u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, sve su to brojke koje ne krase jednu Njemačku, koja ima 83 milijuna stanovnika i površinu od 357 000 kvadratnih kilometara, to su brojke, koje nažalost krase jednu Hrvatsku, koja danas vjerojatno ima manje od 4 milijuna stanovnika te površinu od 56 000 kilometara kvadratnih. To je jednostavno neodrživ sustav. Danas imamo općine sa manje od tisuću stanovnika, koje nemaju liječnika, ljekarnu, trgovinu, vrtić, osnovnu školu…, ali imaju načelnika i općinsko vijeće i pročelnika jedinstvenog upravnog odjela i komunalne redare”, rekao je Pavliček.

U svome govoru kazao je i kako su ove izmjene i dopune zakona čista kozmetika, koje neće doprinijeti nikakvim uštedama u proračunima jedinicama lokalne samouprave. Dodao je i kako u izmjenama i dopunama zakona ima niz nelogičnosti pa bi tako, primjerice, općinski načelnici i gradonačelnici, koji više ne bi imali zamjenike, moći imenovati brojne savjetnike uz astronomske mjesečne naknade te da neće doći do nikakve uštede u proračunu koje vladajući najavljuju.

Na tragu toga Pavliček je podnio dva amandmana na izmjene i dopune zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi kako bi se onemogućilo nepotrebno imenovanje brojnih savjetnika, dok se drugi amandman odnosi na naknade vijećnika koje bi se trebale vezati uz utvrđeni postotak prosječne mjesečne plače u RH, a ne biti određivane fiksnim iznosom kako stoji u prijedlogu izmjena i dopuna zakona.

„Jedina istinska reforma lokalne samouprave bilo bi smanjenje broja općina i gradova odnosno gašenje financijski neodrživih jedinica lokalne samouprave i pripajanje istih većim središtima“, rekao je Pavliček.