Pavić: Država namjerava zaposliti 3000 dugotrajno nezaposlenih žena

Foto: Pixabay/Gunther
ŽUPANJA, Ostanak i zapošljavanja mladih u Hrvatskoj, kao i zapošljavanje osoba starijih od 55 godina života, prioriteti su Ministarstva rada i mirovniskog sustava, kazao je prvi čovjek toga ministarstva, ministar Marko Pavić u Županji, predstavljajući program “Zaželi”.

“Program “Zaželi”, težak je više od 400 milijuna kuna, financira se iz Europskog socijalnog fonda, a njime se planira zaposliti preko 3000 žena na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama”, pojasnio je Pavić.

Po njegovim riječima, projekt će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do 30 mjeseci, a namijenjen je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice i žene Romkinje.

Danas je na Zavodu za zapošljavanje 170.000 građana, a čak 58 posto svih nezaposlenih čine žene, napomenuo je Pavić dodajući kako je od ukupnog broja nezaposlenih žena njih 51.000 dugotrajno nezaposlena pri čemu je 22.000 starije od 50 godina.

Program su pozitivno ocjenili i županjski gradonačelnik Davor Miličević koji je kazao kako program “Zaželi” predstavlja dobar način za smanjenej nezaposlenosti kao i pomoći osobama starije životne dobi, te vukovarsko-srijemski župan Božio Galić koji je sa ministrom Pavićem održao i radni sastanak.