Panenić: Vlada RH i ministar Tolušić vrše pritisak na općine i gradove

VINKOVCI, Poslije odgađana sjednice Gradskog vijeća radi nedostatka kvoruma u Vinkovcima su danas predstavnici Mosta održali konferenciji za novinare na kojoj je bilo riječi o raspodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta. Prema riječima saborskog zastupnika Mosta Tomislava Panenića postoji politički i stranački pritisak na lokalne čelnike da potpišu ugovore kojima se novim ruskim vlasnicima Agrokora daju povlaštena prava na korištenje više od 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

„Niti jedna jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj nije javno objavila da je ovlastila svoje čelnike za potpisivanje aneksa ugovora o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH s trgovačkim društvima iz Fortenova grupe (bivši Agrokor) iako se plasiraju informacije da ih je to učinila većina“, rekao je Panenić.

Dodao je i kako su Vlada RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić samo formalno prenijeli nadležnost upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem na gradove i općine ali i da vrše politički i stranački pritisak na čelnike lokalne samouprave da potpišu ugovore kojima se novim ruskim vlasnicima Agrokora daju povlaštena prava na korištenje preko 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Novinarima se obratio i predsjednik Kluba vijećnika MOST-a u vinkovačkome Gradskom vijeću Darko Posarić koji je rekao kako su aneksi ugovora o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem koje je Vlada potpisala s Agrokorom nelogični, nepotrebni i na koncu štetni.