Otvorenje vukovarskog vodotornja u petak bez javnosti, uz online prijenos

Foto. Ivan Matić

VUKOVAR, Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva, u čiju obnovu i uređenje je uloženo 46 milijuna kuna, uglavnom donacija sedam tisuća Hrvata iz zemlje i svijeta, svečano će biti otvoren u petak, 30. listopada, piše Radio Osijek.

Međutim, zbog epidemije koronavirusa svečanost neće biti otvorena za javnost, već će se moći izravno pratiti na internetu.

Evo što je na svom Facebook profilu objavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava:

“Nažalost, epidemija koronavirusa primorala nas je da i ovaj događaj prilagodimo epidemiološkim mjerama. Zdravlje građana je na prvome mjestu te čak ni ovakva radosna prigoda ne smije za neželjene posljedice imati širenja koronavirusa. Iz toga razloga, odlučili smo se na oblik prijenosa svečanog otvorenja u produkciji Grada Vukovara, a koji će se moći pratiti preko službenih internetskih stranica Grada Vukovara (www.vukovar.hr) i tvrtke Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva d.o.o. (www.vukovarskivodotoranj.hr) kao i putem društvenih mreža. Ovim putem vas pozivam da nam se na svečanome otvorenju Vukovarskog vodotornja pridružite iz svojih domova te preko elektroničkih uređaja pratite koncertni program koji smo pripremili za vas.”, prenosi Radio Osijek.


Građani će vodotoranj moći posjetiti već sljedećeg dana, u subotu, 31. listopada, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.
Objekt Vodotornja sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac te će se u njemu u istome trenutku moći nalaziti najviše 70 osoba. U prizemlju pored vodotornja nalazi se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište i kafić. U memorijalnoj sobi u vodotornju postavljeno je šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem koji govore o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara, ali i povijesti vodotornja. Iz memorijalne sobe se memorijalnom stazom ide na vidikovac, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost. Na vidikovcu kraj samoga jarbola s hrvatskim barjakom u spomen na hrabrost i požrtvovnost postavljene su stope pokojnih branitelja Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte koji su podizali zastavu na vodotornju svaki puta kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena.

Vukovarski vodotoranj visok je gotovo 50 metara – tijekom Domovinskog rata pogođen s više od 600 granata, bio je jako oštećen. Cjelokupni projekt rekonstrukcije i izgradnje vukovarskog vodotornja odvijao se u tri faze, u sklopu kojih je izgrađeno i parkiralište za osobne automobile i autobuse te popratni sadržaji – kafić s dječjim igralištem i javnim sanitarijama, auditorij s pogledom na Dunav i park.

Prema riječima Brune Paktera, voditelja projekta rekonstrukcije i izgradnje vukovarskog vodotornja riječ je o građevinskom pothvatu s kakvim se u Hrvatskoj nitko do sada nije susreo. 


“Oko 46 milijuna kuna, koliko je stajala rekonstrukcija vodotornja, osiguralo gotovo 7000 Hrvata diljem svijeta, građani Hrvatske i mnoge tvrtke koji su se svi zajedno uključili u akciju “Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva””, rekao je vukovarski gradonačelnik Penava.

Imena svih donatora bit će ispisana na donatorskoj ploči, navodi Radio Osijek.

Tekst: HRT Radio Osijek