Otvorena izložba “Glasnici” koja je postavljena u britanskoj telefonskoj govornici

Foto: www.novosti.hr

VINKOVCI, U središnjem vinkovačkom parku otvorena je izložba pod nazivom „Glasnici“ autora Dubravka Sertića. Posebnost ove izložbe je činjenica da je ona otvorena u najmanjoj europskoj galeriji na otvorenome i to u kultnoj britanskoj telefonskoj govornici. Govoreći na svečanosti otvaranja Sertić je rekao kako poveznica s nazivom “Glasnici” može biti glasanje ptica u parku ili donošenje novih vijesti, eventualno promjena.

„Jednako i sama ova galerija na otvorenom može biti kvalitetna promjena za grad. Ciklus čini dvadesetak radova od kojih je ovdje prezentiran samo jedan koliko je stalo u galeriju“, kazao je Sertić.

Dodao je kako je ideju za nastajanje izložbe pronašao ispijajući kavu u gradskoj kavani dok je promatrajući platanu, središnje mjesto na kojoj su nekada bile izvješene osmrtnice. Istakao je kako je teško odrediti pravi okidač kod stvaranja, odnosno da nemate jednoznačni način na koji nešto nastaje ali i da je poveznica ovaj vinkovačka park i njegovi stanovnici iznad nas jer oni imaju neku drugu perspektivu.

Na otvaranju izložbe govorio je i kustos i voditelj Galerijskog odjela Gradskog muzeja Vinkovci Zoran Šimunović, inače akademski slikar, koji je rekao kako se odlučio malo igrati s javnim površinama. Prema njegovim riječima to je praksa u Europi ali i da općenito, kada ste i autor i kustos razmišljate da se bilo kakav oblik umjetnosti pokaže javnosti, a da nije isključivo galerija. Ovdje je umjetnost servirana. Istakao je i pozitivne reakcije publike napominjući da je tema jednostavna, pitka i razumljiva.