Otok: Obilježana 25. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

Foto: narod. hr

OTOK, Komemorativnim skupom tijekom kojeg su podno spomenika u središtu Otoka položeni vijenci i zapaljene svijeće, u petak je obilježena 25. obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca – pilota Mirka Vukušića i Marka Živkovića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, kao i poginulih i nestalih branitelja i civila iz Otoka.

Počast zrakoplovcima, koji su prvi hrvatski zrakoplovci poginuli u Domovinskom ratu, i braniteljima odala su brojna izaslanstva kao i obitelji i rodbina te prijatelji i suborci.

“Sada, 25 godina poslije, zahvaljujemo njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli, zahvaljujemo i svim preživjelim hrvatskim braniteljima koji su ustrajno, vođeni idealima o slobodi domovine, dali doprinos da danas zajedno uživamo slobodu. Ponosni smo na to razdoblje“, poručio je u prigodnom obraćanju ministar branitelja Tomo Medved.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić podsjetio je na okolnosti stradavanja prvih hrvatskih zrakoplovaca te pozvao Državno odvjetništvo RH da procesuira krivce za stradavanje zrakoplovaca. Također je podsjetio kako je u obrani Otoka 1991. godine poginulo, ubijeno i nestalo 27 branitelja i civila.

Četvorica zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su u bojnom zadatku u noći 2. prosinca 1991. kod Otoka, kada je njihov poljoprivredni zrakoplov Antonov srušen raketom zemlja-zrak Cub.

U sklopu komemorativne svečanosti Otok je nadletio borbeni zrakoplov MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a obljetnicu su uveličali i pripadnici akrobatske grupe Krila Oluje. Otvoren je i Ured za branitelje te služena misa zadušnica u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog.