Otkazi u poljoprivrednim zadrugama Jankovci i Negoslavci

Vlasnik Industrije mesa "Matijevic" Petar Matijevic.

JANKOVCI, NEGOSLAVCI, Kada je srbijanski biznismen Petar Matijević kupovao dvije poljoprivredne zadruge, PZ Jankovci i PZ Negoslavci, nitko se nije nadao kako će ubrzo poslije toga uslijediti i značajna otpuštanja. Kako navode iz sindikata PPDIV Maetijević je od ukupno do sada zapsolene 71 osobe u dvije zadruge podijelio otkaze za 39 radnika.

„To čini gotovo 60 posto ukupno zaposlenih. Nitko do nikada u Hrvatskoj u tolikom postotku nije davao otkaze do sada. Osuđujemo način rada prema kojem su prvi potez Matijevića, po preuzimanju zadruga, otkazi za ovoliki veliki broj radnika. Ovo su naši članovi i učinit ćemo sve da ih zaštitimo“, stoji u priopćenju kojega potpisuje predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković.

Dalje navodi kako među radnicima koji dobivaju otkaze ima različitih struktura kao i onih koji su teškom socijalnom stanju.

„Odmah ćemo zatražiti sastanak sa Upraviteljem zadruge i Odvjetničkim uredom koji je radio program viška radnika kako bi dobili dodatne informacije i pokušali utjecati da se sa sindikatom i radnicima postigne dogovor. Svakako ćemo nastojati održati sastanak i s Matijevićem i zatražiti njegovo objašnjenje za ovakve, po nama, nepotrebne i nerazumne“, stoji u priopćenju Oreškovića.

IVAN MATIĆ