OPG Pap Josip proširuje svoje stado ovaca izrazito mesnatom pasminom “suffolk”

Foto: Ivan Matić

MARINCI, Josip Pap iz Marinaca, nedaleko od Vinkovaca, već 6-7 godina bavi se ovčarstvom, a njegovo stado uskoro će biti i povećano. Naime, Pap je potpisao Ugovor s Vukovarsko – srijemskom županijom, vrijedan 50.000 kuna, u okviru kojega će nabaviti manje stado ovaca pasmine „suffolk“.

„Radi se o pasmini ovaca koja je u Hrvatskoj jako malo zastupljena ali i koja je izrazito mesnata pasmina. S nabavkom toga stada poboljšat ću genetski materijal i potencijale svoga stada koja sada broji nekih 100-ak grla“, rekao je Pap koji je i predsjednik Udruge uzgajivača ovaca i koza Vukovarsko – srijemske županije.

Kaže i kako svaka pomoć dobro dođe te da bi on sam, s obzirom na probleme s tržištem s kojima se suočava, ne bi mogao kupiti manje stado „suffolk“ pasmine ovaca. Podsjetio je i kako je Vukovarsko – srijemska županija, prije 2 godine, također osigurala sredstva za nabavu stada ovaca iz Mađarske koje su također poboljšale genetski materijal i potencijal domaćih uzgajivača ovaca.    

Prema riječima Papa uzgajivači ovaca i koza u najistočnijoj hrvatskoj županiji su zastupljeni s tim da veličina stada prilično varira pa tako ima uzgajivača koji imaju stada od 10-12 komada, za osobne potrebe, dok najveći uzgajivač u županiji ima preko 1000 komada grla.

„Trenutno naš najveći problem je tržište, a razlog tome je epidemija korona virusa. Nema već mjesecima svatova, krizmi, pričesti i drugih okupljanja i veselja koja su nosila prodaju janjetine. Svi se nadamo kako će se ta situacija što prije smiriti što će omogućiti okupljanja ljudi i slavlja, a onda samim tim i omogućiti prodaju. Trenutno se snalazimo kako znamo i umijemo jer to je „proizvod“ koji ne stoji, odnosno grlo mora jesti što znači i povećanje kilograma, a onda to više nije to“, rekao je Pap.

Ipak, cijena je i dalje ostala na približno istim cijenama i ona se u zavisnosti od doba godine kreće od 20-22 kune pa sve do 24 kune. Tako je i sada ali prodaje nema jer nema niti potražnje.

Pojašnjava i kako ovčarstvo kao grana stočarstva nije pretjerano zahtjevna te da s obzirom da ne zahtijeva brdo radnika radi sam i trenutno nema zaposlenih. Međutim, i pored toga i ta grana svakako zahtijeva čovjeka svaki dan i to i prije podne, i popodne ali i navečer.

Kao poseban problem ovčara, ali i stočara uopće, ističe nedostatak poljoprivrednih površina jer, kako kaže, za stada se moraju osigurati dovoljne količine hrane. Isto tako neophodne su im i pašnjačke površine.

„Svakako da bi osiguravanje većih poljoprivrednih površina za stočare značilo i rast broja stočara i grla. Dovelo bi to, zasigurno, i do novih zapošljavanja. Međutim, neophodno je ugovorima definirati s jedinicama lokalne samouprave i zakupe poljoprivrednih zemljišta na najmanje 25 godina. Zakup na kraće vrijeme se ne isplati jer potrebna su značajna ulaganja u objekte, za stada, njihovu hranu… Sve to nenaplativo je na kratke staze“, rekao je Pap.

Ukazuje i kako će im problem početi predstavljati i zahtjev da se papirnato mora pravdati svako janje koje prodaju kako bi ostvarili poticaje od države.

„Poznato je kako mi usluge klanja i pripreme obavljamo kod kuće. Prema tim novim zamislima sve to bi se trebalo raditi u klaonicama s izdanim računima. Bojim se kako bi to moglo predstavljati veliki problem u budućnosti i pogurati ovu granu prema gašenju“, zaključio je Pap.