Onemogućili im korištenje računalnih podataka tvrtke, tražili novac da otključaju podatke

Foto: vijesti.hr

VINKOVCI, Iz PU vukovarsko – srijemske izvijestili su kako je odgovorna osoba vinkovačke tvrtke prijavila policiji kako su računalni podaci tvrtke učinjeni nedostupnim, a počinitelj zahtjeva novac kako bi ih otključao.

„Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske utvrdili su kako je nepoznati počinitelj u siječnju 2023. godine malicioznim računalnim programom onemogućio rad računalne mreže, a računalne podatke serverskog računala tvrtke kriptirao i tako učinio nedostupnim. Traženi novac nisu uplatili, nego o svemu obavijestili policiju“, navode iz policije.

Dodaju kako se nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju otkrivanja počinitelja protiv kojeg će biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo „Oštećenje računalnih podataka“.

U posljednja 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je pet prometnih nesreća u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Županja-3, Ivankovo, Vukovar). Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske i dalje će svakodnevno provoditi nadzor prometa na cestama u cilju povećanja razine sigurnosti u prometu.