Održana radionica u sklopu projekta (P)ozdravi život

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, U sklopu projekta “(P)ozdravi život” održana je treća preventivna radionica pod nazivom “Rana dijagnostika planocelularnog karcinoma usne šupljine” na kojoj je predavanje održao doktor dentalne medicine Tin Jovanovac koji je rekao kako je riječ o vrsti karcinoma koji nije toliko poznat u javnosti. Prema njegovim riječima statistike govore da pojava toga carcinoma kao i broj oboljelih i preminulih je dosta velik.

“Godišnje od ove vrste karcinoma umre oko 300 osoba. Ova vrsta karcinoma najčešće je asimptomatska i ne daje nikakve simptome, a može se otkriti jednostavnim kliničkim pregledom sluznice. Sam pregled traje jednu minutu, pogleda se sluznica cijele usne šupljine te ukoliko postoje neke sumnjive lezije one idu u daljnju obradu. Od planocelularnog karcinoma usne šupljine najčešće obolijevaju pušaći posebice ako se uz pušenje konzumira i alkohol. Javlja se u srednjoj i starijoj životnoj dobi, s najvećom učestalošću oko 60.-te godine života”, rekao je Jovanovac.

On je ovom prilikom pozvao sve građane na preventivne preglede kako bi se ova bolest prevenirala na vrijeme. Govorila je i voditeljica projekta Suzana Begonja koja je rekla kako je do kraja projekta ostaje još jedna radionica nakon čega će uslijediti i trodnevni festival zdravlja. Najavila je kako bi se trodnevni festival zdravlja trebao sukladno projektu održati oko 20. travnja.

“Na njega će biti pozvani razni gosti iz svih područja koja su vezana uz zdravlje. Za sada smo provedbom projekta zadovoljni, privukli smo sve dobne skupine naših sugrađana i do kraja projekta se nadamo još većem odazivu”, rekla je Begonja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 350.000 kuna i isto je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima  Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Provodi se u razdoblju od 12 mjeseci.