Odana počast žrtvama ubijenima na današnji dan 1991. na Ovčari

Foto: vukovar.hr

VUKOVAR, Prigodnim komemorativnim programom “Ovčara-vječna rana” te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, danas je obilježena 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari, koji su 19. studenoga 1991. godine odvedeni iz vukovarske bolnice, a dan kasnije ubijeni na tom poljoprivrednom dobru.

Vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva, a potom je održan prigodni program tijekom kojega su pročitana imena svih ubijenih žrtava na Ovčari te izgovorena molitva koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovar, fra Ivica Jagodić.

Nositelj programa bila je Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata čiji su članovi do Ovčare došli umimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Nakon sloma vukovarske obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u vukovarsku ratnu bolnicu, iz te je zdravstvene ustanove izvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja koji su potom odvedeni na Ovčaru i tamo ubijeni.

Pet godina kasnije iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 200 osoba, dok se za ostalima još uvijek traga. Od 200 ekshumiranih žrtava, 192 su do sada identificirane, a osam nije.

Program obilježavanja 28. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završava večernjom misom zadušnicom, koja će u 17 sati biti služena u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.