Od početka svibnja ove godine policija zabilježila 11 dragovoljnih predaja naoružanja

Foto: Pixabay/English

VINKOVCI, PU vukovarsko – srijemska oglasila je se danas povodom dragovoljnih predaja naoružanja od strane građana s istoka Hrvatske. Prema navodima policije od početka svibnja ove godine vukovarsko-srijemska policija zabilježila je 11 prijava namjere za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava te 5 dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

U 11 slučaja dragovoljne predaje (Vinkovci-4, Otok-4, Županja, Jarmina, Nijemci) građani koji su željeli ostati anonimni predali su policijskim službenicima ukupno: 1 automatska puška i 8 spremnika za automatsku pušku, 1 zračna puška, 1 pištolj s 2 pripadajuća spremnika, 2 ručne bombe, 1 vojni eksploziv TNT, 2 punjenja za minobacačku minu te 447 komada streljiva različitog kalibra.

Također, policijski službenici protueksplozijske zaštite su s pet lokacija (Markušica-2, Orolik, Vinkovci, Gunja) na siguran način izuzeli ukupno: 3 ručne bombe, 1 protupješačka mina, 1 protutenkovska mina te 54 komada streljiva, a koje su građani pronašli prilikom građevinskih i poljoprivrednih radova te čišćenja stambenih prostorija.

Izuzeto oružje pohranjeno je u skladište Policijske uprave vukovarsko-srijemske do uništenja.

Iz policije podsjećaju građane da je MUP-ova akcija dragovoljne predaje ilegalnog oružja naziva „Manje oružja, manje tragedija“ i dalje u tijeku. Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana određeno je da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija, što znači da se protiv osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će posebno osposobljeni policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja predaje oružje je zagarantirana.