Obnovljena zgrada odakle je 1991. godine obranom rukovodio Blago Zadro

Foto: Ivan Matić

Gradonačelnik Vukovara i njegov zamjenik, Ivan Penava i Marijan Pavliček, svečano su danas otvorili prostorije novoobnovljene zgrade nekadašnje Mjesne zajednice Alojzije Stepinac na Trpinjskoj cesti. Ovaj objekt za Vukovarce ima i posebno emotivno značenje s obzirom da se radi i o nekadašnjem zapovjednom mjestu odakle je Blago Zadro rukovodio obranom gradske četvrti Borovo naselje. Penava je otkrio i spomen ploču na fasadi zgrade u kojoj se navodi kako je upravo iz nje, tijekom 1991. godine, obranom Borovo naselja rukovodio general bojnik Blago Zadro.

„Kroz obnovljenu zgradu pomiješano je njeno povijesno značenje kao i značenje koje će ona danas imati za građane ovoga dijela grada. U njoj će se nalazi mjesni odbor, poštanski ured, suvenirnica dok je jedan prostor namijenjen za liječničku ordinaciju ili pak trgovinu“, rekao je Penava.

Bila je ovo i još jedna prilika da se branitelji prisjete dana kada su tijekom ratne 1991. godine dolazi u tu zgradu. Podsjetili su kako se Stožer, kojim je zapovijedao Blago Zadro, nalazio u samoj zgradi, a da su se u podrum sklanjali tijekom granatiranje. U toj zgradi zapovjedno mjesto bilo je do sredine listopada 1991. godine.

U obnovu zgrade uloženo je oko 1,3 milijuna kuna, a troškove je u cijelosti podmirio Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara.