Obilježena obljetnica prve velike razmjene logoraša

Foto: Ivan Matić

LIPOVAC, U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSK) podno spomen obilježja u Lipovcu obilježena je 28. obljetnica velike razmjene ratnih zatočenika. Toga 22. svibnja 1992. godine kod Lipovca je na slobodu pušteno 288 hrvatskih ratnih zatočenika.

Predsjednik HDLSK Danijel Rehak istakao je kako je prema službenim podacima državnih institucija kroz srbijanske logore prošlo oko 7.600 dok podaci udruge govore kako je kroz srbijanske logore prošlo oko 30.000 osoba. Prema njegovim riječima do te razlike dolazi jer državne institucije, kao logoraše, vode samo one osobe koje su bile zatočene najmanje 72 sata i koje je upisao Međunarodni Crveni križ.

„Radi toga mnogi nisu upisani kao logoraši pa čak niti oni koji su pobijeni na Ovčari. Upravo su se u tih prvih 24 sata događale najstrašnije stvari.  Međutim, i danas ima onih koji donose svoje dokumente kako bi ostvarili status bivših logoraša. Sada je na državnim institucijama da odrade sve kako bi dobili svoju zadovoljštinu“, rekao je Rehak.

Istakao je i kako je 41 bivši logoraš na sudu u Beogradu tužio Republiku Srbiju kao i da očekuje da će ukupno više od 5.000 bivših logoraša tužiti Srbiju.