Obilježena 31. godišnjica osnutka “Kuna”

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća brojnih izaslanstava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru obilježena je 31. godišnjica osnutka 4. bojne vukovarske 3. Gardijske brigade Kune. 

“Tadašnja 4. bojna vukovarske 3. gardijske brigade Kune službeno je formirana 15. lipnja 1991. godine u objektima VUPIK-a, između Sotina i Opatovca. Tada je imala 303 pripadnika, od kojih je 87 položilo svoje živote u obrani Vukovara, a četvero ih se još uvijek vodi nestalima. Dio pripadnika, njih oko 200, bilo je ranjeno i proživjelo mučeništvo u srpskim koncentracijskim logorima”, rekao je predsjednik Udruge veterana 4. vukovarske bojne 3. gardijske brigade Zvonko Rajić. 

Dodao je kako su oni nakon pripadnika MUP-a bili prvi legalni branitelji Vukovara.

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić naglasio je kako je ova bojna dala veliku žrtvu s obzirom na broj poginulih pripadnika, dok se za nestalima još uvijek traga. 

“Svoje značenje ova je bojna nažalost istaknula ogromnim brojem žrtava i ne smije se propusti obilježavanje njena osnutka. Žrtva njenih pripadnika nikada ne smije biti zaboravljena. Apeliram na sve državne institucije da učine sve kako bi se rasvijetlila sudbina svih nestalih, među kojima su i četiri pripadnika Kuna, jer nema veće tuge od one koju osjećaju njihove obitelji kada na ovakve obljetnice nemaju gdje zapaliti svijeću”, rekao je Dekanić.

U okviru obilježavanja obljetnice osnutka služena je sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, a zatim je održana javna tribina pod nazivom” Uloga i doprinos 4. bojne Vukovarske u obrani grada Vukovara”.