Obilježena 30 obljetnica ustroja 3. Gardijske brigade

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima je danas obilježena 30. obljetnica ustroja 3. Gardijske brigade (Kuna), a svečanosti je nazočio i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović.

“Nadam se da ste vi koji ste preživjeli rat, danas zadovoljni da Hrvatska postoji, ali i da ste ambiciozni i da želite bolje. Ljudi odlaze i zato se ne može okriviti niti jedna vlast”, istaknuo je predsjednik Milanović, dodavši da odlaze zato što imaju gdje otići, što nije dobro.

Dotaknuvši se odnosa sa susjedima Milanović je kazao kako je Hrvatska radi boljitka tih odnosa neke stvari spremna “pospremiti pod tepih”, ali  neke, poput pitanja nestalih osoba i ne.

“Vi ste postavili temelj Ministarstva obrane i na tome vam hvala kao i na svemu što činite za Hrvatsku vojsku”, kazao je izaslanik predsjednika Vlade, ministar Mario Banožić pored kojega su govorili i ratni zapovjednik 3. Gardijske brigade, general pukovnik u mirovini Mladen Kruljac, sin pokojnog general pukovnika Ivana Basarca, Goran, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Mladen Karlić, dok je povjesnicu brigade pročitao je Marko Derežanin, umirovljeni bojnik.

Nakon prigodnih govora, zaslužnim pripadnicima 3. Gardijske brigade uručena su odlikovanja kojim ih je odlikovao predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović.

Uoči svečane akademije, na Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće dok je u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena misa zadušnica koju je predvodio vojni biskup, mons. Jure Bogdan. Letački program upriličila su “Krila Oluje”.

Treća Gardijska brigada “Kune” osnovana je 29. travnja 1991. u Vinkovcima iz specijalnih postrojba Ministarstva unutarnjih poslova. Formirane su bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Đakovu. Sudjelovala je u bojnik vojnim akcijama, a 1995. i u akciji “Bljesak” s dvjema taktičkim skupinama, oslobodivši Okučane.

Tijekom vojno-redarstvene akcije “Oluja” 3. gardijska brigada raspoređena je u obrani grada Osijeka radi sprječavanja mogućeg prodora iz pravca istoka. Brigada je pripremana i bila spremna za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 njezinih pripadnika,  1088 je ranjeno a 17 se smatraju nestalima.