Obilježena 28. obljetnica stradanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu

Foto: Facebook Općine Bogdanovci

BOGDANOVCI, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima u središtu mjesta, u Bogdanovcima je u nedjelju obilježena 28. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu, a čijom je okupacijom Vukovar ostao u potpunom okruženju.

Po podacima stradalničkih udruga, tijekom agresije i okupacije Bogdanovaca poginulo je 133 branitelja i civila, a za 14 ih se još traga.

„Ovdje je izgubljeno 133 života od kojih su 89 mještani sela, među njima sedmero pripadnika albanske nacionalne manjine”, kazao je u prigodnom obraćanju načelnik Općine Marko Barun.

Ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta, govoreći o danima obrane, istaknuo je da su branitelji tjednima izvanljudskim naporima nastojali obraniti Bogdanovce, ali obrana je slomljena 10. studenoga.

“Jako puno naših prijatelja i suboraca je poginulo te je naša obveza govoriti o njima kako se njihova žrtva nikada ne bi zaboravila”, poručio je Matković.

U ime predsjednice Republike počast stradalima u obrani Bogdanovaca odao je Ante Deur, a vijence podno spomen obilježja položila su i svijeću zapalila i brojna druga izaslanstva.

U crkvi sv. Leopolda Mandića za sve poginule, ubijene i nestale branitelje i civile u Bogdanovcima služena je misa zadušnica.

Uz 28. obljetnicu okupacije Bogdanovaca obilježen je i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratz.