Obilježena 26. obljetnica osnutka 204. Vukovarske brigade

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Preživjeli branitelji okupili su se kako bi obilježili 26. obljetnicu osnutka 204. Vukovarske brigade. Bila je ovo još jedna prilika za susret preživjelih branitelja ali i da polaganjem vijenaca odaju počast onima koji su poginuli tijekom obrane, vode se i danas kao nestali ili su pak u međuvremenu preminuli. U Hrvatskom domu u Vukovaru održana je i svečana akademija.

Ivan Kovačić, koji je tijekom agresije na Vukovar bio zapovjednik 3. bojne 204. Vukovarske brigade, rekao je kako se na popisu brigade nalazi 5.493 branitelja od kojih se njih 923 vode kao poginuli ili nestali. Istakao je i kako je brigada imala ogroman značaj za obranu Vukovara i Hrvatske ali i da se unatoč tome 15 godina od završetka Domovinskog rata čekalo na njeno službeno priznanje jer je zapovjed o osnutka godinama držana u ladici.

Poslije svečane akademije po prvi put održano je i javno predstavljanje nedavno osnovane Udruge ratnih veterana 204. Vukovarske brigade za čijeg je predsjednika izabran Drago Adžaga. Iz udruge su poručili kako će  raditi na zaustavljanju dalje degradacije digniteta brigade, vukovarske bitke kao i Domovinskog rata te da neće nikome dopustiti da manipulira brigadom kao i da nikada neće prihvatiti popis od 10.000 branitelja Vukovara niti se pomiriti s zaključcima komisije Josipa Manolića. Najavili su i da će od Hrvatskog sabora tražiti da zaključke te komisije proglasi ništavnim. Pokrenuli su i inicijativu da vojna ili Nova bolnica u Zagrebu ponese ime dr. Juraj Njavro. Jedno od tijela udruge je i Klub ratnih zapovjednika kojim predsjedava zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković koje će, kako je najavio, baviti se svim otvorenim i ključnim pitanjima.