Nuštar: Prisjećanje na hrvatskog branitelja Andriju Andabaka

Foto: Facebook Josip Dabro

NUŠTAR, Brojnim događanjjima u Nuštru se ovih dana obilježava Memorijal Andrija Andabak u spomen na toga hrvatskog branitelja, poginulog na današnji dan 1992. godine u bosanskoj Posavini, koji je od rujna 1991. do dana pogibije uništio 32 neprijateljska oklopna vozila i ušao u legendu.

Na godišnjicu pogibije, na nuštarskom groblju vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji Andabak i rodbina, suborci i prijetelji te brojna izaslanstva među kojima i zajedničko državno izaslanstvo u kojem su se nalazili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslasnica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić te izaslanik predsjednice Republike Ante Deur.

Molitvu je predvodio nuštarski župnik Slavko Vranjković, koji je potom služio i svetu misu u crkvi Duha Svetoga.

Andrija Andabak (1956.-1992.) poginuo je u Posavini 7. srpnja 1992. godine. Priznato mu je uništavanje 32 oklopa, od čega 30 tenkova, a njegovo ime danas nosi priznanje OS RH za uništavanje tri i više oklopa. Posmrtno unaprijeđen je u čin bojnika, a potom i pukovnika, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.