Novi program “Živuće povijesti” posvećen Kozarcima i Jozi Ivakiću

VINKOVCI, Turistička zajednica grada Vinkovca već postojeći projekt „Živuće povijesti“ (Living history) „Stari Vinkovci bana Šokčevića“ obogatila je programom „Slavonska krv vinkovačkih književnika“ u okviru kojega su, kroz suradnju s retkovačkim kazalištem “Mika Živković”, prikazani likovi vinkovačkih književnika Josipa i Ivana Kozarca te Joze Ivakića.

“Do sada su posjetitelji mogli pogledati kroz „Živuću povijest“ „Stare Vinkovce bana Šokčevića“, a od sada će imati na izbor i „Slavonsku krv vinkovačkih književnika“. Scenarij i režiju potpisuje Marko Sabljaković, a izvedba je povjerena Kazalištu Mike Živkovića iz Retkovaca”, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković.

Po njezinim riječima, proširenjem ponude „Živuće povijesti“ u Turističkoj zajednici uvjereni su da će privući i više posjetitelja u Vinkovce te grad promovirati kao destinaciju bogatu kulturnim sadržajima. Po podacima Turističke zajednice, u 2016. godini u Vinkovcima je ostvareno više od 63.000 turističkih noćenja.

“Želja nam je dakako da se broj noćenja poveća i što je još važnije, da turisti i posjetitelji iz našega grada odu zadovoljni te nam se ponovno vrate”, napomenula je Matković podsjetivši kako je projekt „Živuće povjesti“ u Vinkovcima započeo 2014 godine.

Riječ je o kratkom programu, u trajanju 20-tak minuta u kojem glumci, odjeveni u narodno ruho kakvo se nosilo u vrijeme života likova koje tumače, kazuju dijelove iz književne ostavištine Kozaraca i Joze Ivakića kao i o njima samima.

“Ovaj put smo se odlučili za suradnju s Kazalištem „Mika Živković“ iz Retkovaca, a u programu se izmjenjuje šest glumaca koji prikazaju istaknute vinkovačke književnike Josipa i Ivana Kozarca te Jozu Ivakića”, kazala je Martina Matković.

Program „Živuće povijesti“ „Stari Vinkovci bana Šokčevića“ koji izvode glumci vinkovačkog kazališta “Nova scena”, a u kojem su zastupljeni likovi bana Josipa Šokčevića, književnika Matije Antuna Reljkovića te još nekih Vinkovčana, u prošloj godini izveden je dvadeset puta i to pred turističkim skupinama te sudionicima kongresa i seminara koji su održavani u Vinkovcima.

ĐURO KARALIĆ