Nove provale i slučaj 30-godišnjaka kojemu je u automobilu pronađena lovačka puška

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Prema navodima PU Vukovarsko – srijemske u protekla 24 sata evidentirane su dvije teške krađe provaljivanjem u nenastanjene obiteljske kuće u Rajevom Selu i Šarengradu te krađa iz neograđenog zemljišnog posjeda u Vukovaru.

U razdoblju od 15. do 22. veljače provaljeno je u obiteljsku kuću u Rajevom selu koja je u vlasništvo 63-godišnjakinje iz Rijeke i iz koje nije ništa otuđeno.

Vlasnik obiteljske kuće u Šarengradu, 60-godišnjak iz Vukovara, prijavio je kako su u razdoblju od studenog 2020. godine do 22. veljače 2021. godine iz pomoćne prostorije i garaže otuđeni dijelovi plastičnog čamca i vanbrodski motor te veća količina raznog alata. Materijalna šteta procijenjena je na iznos od više tisuća kuna.

Sa zemljišnog posjeda u Vukovaru otuđeno je nekoliko desetaka košnica s pčelama, čime je 55-godišnjoj vlasnici iz Zagreba pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna. Policija provodi kriminalističko istraživanja te će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti odgovarajuće kaznene prijave.

Prilikom nadzora prometa 21. veljače oko 23 sata u Ulici Matice hrvatske u Vukovaru, policijski službenici zaustavili su osobni automobil vinkovačkih registracijskih oznaka kojim je prije stjecanja prava na upravljanje vozilima i pod utjecajem alkohola u organizmu (1,67 g/kg) upravljao 30-godišnjak iz Vukovara. Prilikom postupanja, policijski službenici su uočili novonastala oštećenja na lijevoj strani osobnog automobila te je na vozilu proveden očevid. Pregledom rute kretanja vozila nisu utvrđena vidljiva oštećenja na objektima, prometnicama i prometnim znakovima koja bi se mogla povezati s oštećenjima na vozilu.

Također, policijski službenici su u osobnom automobilu zamijetili lovačku pušku i nekoliko komada streljiva. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 30-godišnjaku je izdan prekršajni nalog te slijedi optužni prijedlog, a kako je postojala bojazan da će nastaviti s činjenjem prekršaja, smješten je u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Utvrđeno je kako je vlasnik osobnog automobila i puške 43-godišnjak iz Mirkovaca. Pronađeni predmeti su privremeni oduzeti. Uslijedilo je kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i Oštećenje tuđe stvari. Zbog sumnje da je upravljao vozilom i pod utjecajem opojnih droga, nad 30-godišnjakom je izvršeno i preliminarno vještačenje na prisutnost droga u organizmu koji je potvrdio prisutnost amfetamina u organizmu. Potom su mu u vukovarskoj bolnici uzeti biološki uzorci zbog vještačenja koje će provesti Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Policija će podnijeti i optužne prijedloge protiv 30-godišnjaka zbog posjedovanja oružja bez dozvole te protiv 43-godišnjaka zbog držanja oružja i streljiva bez nadzora suprotno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. 30-godišnjak je danas, 23. veljače, uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Jučer, 22. veljače u vremenu od 11 do 14 sati oštećeno je staklo na pročelju uredskog prostora u stambeno-poslovnoj zgradi u Ulici kralja Zvonimira u Vinkovcima. Također na ulaznim vratima tog prostora ostrugane su PVC naljepnice. Po nestručnoj procjeni, nastala je materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća kuna. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirane su tri prometne nesreće. U prometnoj nesreći u Borovu jedna je osoba lakše ozlijeđena, dok je u prometnim nesrećama u Štitaru i Vinkovcima nastupila samo materijalna šteta.