Nisu samo zaljubljenici u tehniku; U Tehničkoj školi Nikole Tesle osnovan književni klub

VUKOVAR, Na inicijativu profesorica etike Jasmine Šahović Žabka i hrvatskoga jezika Irina Marić u Tehničkoj školi Nikole Tesle osnovan je književni klub u koji su uključena 32 učenika Tehničke škole, od prvog do četvrtog razreda u nastavi na hrvatskom jeziku i dvojezičnoj nastavi.

Riječ je o projektu u suradnji s Centrom za kreativno pisanje iz Zagreba, Plavim telefonom i Islamskom gimnazijom Zagreb s ciljem upoznavanja učenika sa suvremenim književnicima Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Nastavni planovi i programi hrvatskoga i srpskoga jezika, nažalost, ne temelje se na suvremenosti nego na povijesnom književnom pregledu. Književni klubovi omogućuju mladima rad u književnim radionicama i sudjelovanje na književnim tribinama u Vukovaru”, napominje suvoditeljica i osnivačica Književnoga kluba prof. Irina Marić.

Dodaje kako će se 28. ožujka upriličiti video konferencija s književnikom Filipom Davidom iz Beograda, 11. travnja škola će ugostiti Srđana Srdića iz Novog Sada, 12. travnja hrvatskog književnika Miljenka Jergovića, a 13. travnja književnicu Mašu Kolanović. Početkom svibnja, gosti Tehničke škole će biti učenici Islamske gimnazije, te će se tom prilikom organizirati zajednička književna tribina posvećena suvremenoj književnosti ovih prostora.

“Projekt ima tri dijela, a nakon književnih susreta sa suvremenim autorima, naši će učenici imati priliku sudjelovati u edukaciji koju vodi Miroslav Mićanović, bavit će se i pisanjem vlastitih tekstova (proze, poezije ili dramskih uradaka). Treći dio projekta posvetit ćemo radionicama nenasilja i raditi na temi međusobnog upoznavanja i povezivanja učenika. U prosincu se očekuje izdavanje brošure koja će biti sveukupnost rada zagrebačke i vukovarske djece”, napominju iz Tehničke škole Nikole Tesle.