Nikola Mažar: Nema razloga za zatvaranje Plivališta, država je pomagala i do sada, do novca se može doći ali je potrebno raditi u korist građana

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Pod nazivom „ZATVARANJE VUKOVARSKOG PLIVALIŠTA: Utapa li se lokalna vlast u bazenu vlastitog licemjerstva i nesposobnosti?“ danas je konferenciju za novinare održao HDZ Grada Vukovara na kojoj je glavna tema bilo najavljeno moguće zatvaranje unztarnjih i vanjskih bazena u Vukovaru. Kako je rekao predsednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovar Nikola Mažar vukovarsko Plivalište je jedino plivalište u okolici čiji rad i održavanje se dijelom pokriva iz državnog proračuna, odnosno kroz proračun Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Po riječima Mažara država je u izgradnju vukovarskog plivališta uložila 72 milijuna kuna, a od proljeća 2017. godine, kada je ono otvoreno za javnost, kroz Fond država godišnje izdvaja svake godine po 3 milijuna kuna za njegovo održavanje kao i još milijun kuna za investicije u sportske objekte. Tim sredstvima je krajem srpnja ove godine, radi rasta cijena energenata, odobreno dodatnih 770.000 kuna.

„Sve to ukazuje kako ima sredstava za normalan dalji rad bazena. Djelantnici Javne ustanove Sportski objekti Vukovar su nam prenijeli i kako imaju osigurana sredstva za normalan rad do kraja rujna tako da najave o zatvaranju 15. kolovoza ili 1. rujna ne stoje. Isto tako rečeno nam je kako za normalan rad bazena do kraja godine je potrebno osigurati dodatnih 1,5 milijuna kuna, a mi nudimo i načine kako osigurati te novce“, rekao je Mažar.

Predložio je da dio sredstava za sufinanciranje izgradnje Ekonomske škole i uređanja Park šume Adica bude prenamijenjen za potrebe rada Plivališta. Drugi način je da gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uputi Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara, čiji je član Upravnog odbora, prijedlog da Fond iz svoga proračuna dodatno sufinancira rad Plivalište. Potrebno je održati i sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi bio rebalans proračuna.

„Gradonačelnik Vukovara Ivan penava treba da djeluje u korist svojih građana ili da odstupi. Ovo sve do sada pokazuje koliko je gradska vlast nesposobna i licemjerna. S jedne strane se gasi rasvjeta, najavljuje zatvaranje plivališta, a s druge strane se podiže cijena autobusnih karti za umirovljenike, rastu cijene vode, odvoza kućnog otpada, govori se o rasvjeti za dizalice, neboderu visokom 250 metara… Kažu da će prije zatvoriti bazen nego škole i bolnice iako rad škola i bolnica ne financira grad. Radi se o laži, neznanju ili pak namjernom obmanjivanju građana Vukovara“, istakao je Mažar.

Kazao je i da klubove koji djeluju na plivalištu nitko nije kontaktirao po pitanju mogućeg zatvaranja kao i da svakoga dana 200-ak djece trenira na bazenima. Sve to dalo je i niz odličja kao i državne prvake.