Nezavisni vijećnici iz Županje tvrde da Ministarstvo pravosuđa i uprave ne provodi zakone

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, I dalje u Županji traju unutar stranački sukobi u HDZ-u koje je dovelo i da raskola među članovima stranke ali i potom ne sazivanja sjednice Gradskog vijeća što je zatražila trećina vijećnika. Tim povodom Klub nezavisnih vijećnika Gradskog vijeća Županje poslao je priopćenje za medije pod nazivom „Nasilje Vlade Andreja Plenkovića i većine nad manjinom u Republici Hrvatskoj!!!“. Tvrde kako Ministarstvo pravosuđa i uprave ne saziva sjednicu Gradskog vijeća Županje s čime se otvoreno stavilo na stranu HDZ-ih kršitelja zakona. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nepoštivanje Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi od strane predsjednici vijeća Nade Galović (HDZ) i Gradonačelnika Davora Miličević (HDZ) potpomaže i Ministarstvo pravosuđa i uprave i ministar Ivan Malenica (HDZ) odgađajući sazivanje sjednice Gradskog vijeća Grada Županje.

Očito pod pritiskom lokalnih čelnika HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica (HDZ) ne saziva sjednicu Gradskog vijeća Grada Županje na inicijativu 1/3 vijećnika Grada Županje (6 vijećnika), što je u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

                Obrazloženje:

                1/3 vijećnika je u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi članka 34a. Stav 1. dana 11.09.2020. godine dostavila obrazloženi zahtjev za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća Grada Županje  predsjednici Gradskog vijeća Nadi Galović (HDZ).

                Kako predsjednica Gradskog vijeća Grada Županje nije u skladu sa zakonom u roku od 15 dana sazvala sjednicu Gradskog vijeća Grada Županje, 1/3 vijećnika je u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi članka 34a. Stav 2. dana 29.09.2020. godine dostavila obrazloženi zahtjev za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća Grada Županje Gradonačelniku Grada Županje Davoru Miličević (HDZ).

                Kako Gradonačelnik Grada Županje nije u skladu sa zakonom u roku od 8 dana sazvao sjednicu Gradskog vijeća Grada Županje 1/3 vijećnika je u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi članka 34a. Stav 3. dana 08.10.2020. godine dostavila obrazloženi zahtjev za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća Grada Županje Ministarstvu pravosuđa i uprave.

                Zahtjev je Ministarstvo zaprimilo 09.10.2020. godine.

                Nakon 6 dana od zaprimanja zahtjeva, tj. dana 15. listopada 2020. godine je Ministarstvo napisalo, naglašavam napisalo dopis Gradu Županji naslovljen na predsjednicu Gradskog vijeća Nadu Galović i Gradonačelnika  Davora Miličević u kojem traže obrazloženje sazivanja sjednice Gradskog vijeća inicirane od 1/3 vijećnika.

                Nažalost, dopis je tek dostavljen na e-mail u Grad Županju dana 26.10.2020. godine u 14 sati i 26 minuta, nakon 11 dana od sastavljanja, a 17 dana od zaprimanja zahtjeva 1/3 vijećnika, baš su brzi i učinkoviti ovi u Ministarstvu, očito im se žuri.

                Po datumima sastavljanja i dostave dopisa vidljivo je da Ministarstvo pravosuđa i uprave štiti HDZ-ovu predsjednicu vijeća i HDZ-ovog gradonačelnika Županje i maksimalno odugovlači održavanje sjednice Gradskog vijeća Grada Županje, na štetu Grada Županje, Gradskog vijeća i građana Grada Županje.

                Posebno je to vidljivo iz dopisa koji je dostavljen Gradu Županji (u prilogu) za očitovanje predsjednici Gradskog vijeća Nadi Galović  i gradonačelniku Davoru Miličević ne daje se rok dostave obrazloženja o datumima zaprimanja zahtjeva, znači mogu odgovoriti 16. svibnja 2021. godine. Žalosno, ali istinito. Zar je to Ministarstvo pravosuđa i uprave koje bi trebalo poštivati zakone i provoditi iste. 

                U dopisu Ministarstva pravosuđa i uprave upućenom Gradu Županji iznose se neistine (laži) o datumu dostave zahtjeva gradonačelniku Županje, gdje navode da je zahtjev gradonačelniku dostavljen 20.09.2020. godine, što je neistina (laž), jer je zahtjev na urudžbeni zapisnik dostavljen 29.09.2020. godine (a isto im je ministarstvu dostavljeno u fotokopiji na uvid) i sve zakonske odredbe iz članka 34a. stav 1.  i 2. zakona su bile poštovane.

                U dopisu upućenom Ministarstvu 08.10.2020. godine (zaprimljen 09.10.2020.) uz zahtjev za sazivanje sjednice u obrazloženju su navedeni  svi datumi i priložene fotokopije dostavljenih zahtjeva za predsjednicu Gradskog vijeća i gradonačelnika Županje.

Zbog bojkotiranja rada Gradskog vijeća Grada Županje predsjednice Gradskog vijeća, gradonačelnika Županje i ministra iz Vlade Andreja Plenković:

  • upitno je dobivanje 1.500.000,00kn sredstava iz proračuna za 2021. godinu za rad Vatrogasne postrojbe, ako se ne donesu određene odluke do 15.11.2020. godine u Gradskom vijeću oko ustroja Javne vatrogasne postrojbe, javna Vatrogasna postrojba za 2021. godinu ne ulazi u proračun RH.
  • građani Grada Županje neće plaćati manji prirez na porez na dohodak u iznosu od 9%
  • građani Grada Županje neće plaćati manju komunalnu naknadu u Gradu Županji
  • građani Grada Županje neće plaćati manju cijenu vode po m³ i fiksne cijene po korisniku
  • građani Grada Županje neće plaćati manju cijenu odvoza smeća
  • roditelji djece u dječjem vrtiću Maslačak neće plaćati manju cijenu smještaja u vrtić
  • mlade obitelji koje grade kuću u Gradu Županji neće biti oslobođene plaćanja komunalnog doprinosa  i t d.

Iz izvora bliskih HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije imamo informaciju da su čelni ljudi HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije bili kod ministra Ivana Malenice i tražili maksimalno odugovlačenje održavanja sjednice Gradskog vijeća Županje na inicijativu 1/3 vijećnika, zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u Županje, a ne sazivanjem iste očito je da se ministarstvo priklonilo strančarenju HDZ-a, a ne provođenju Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi“.