Ne ostavljate djecu u vpzilima bez nadzora

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, Hrvatska i Slavonija već danima su pogođeni afričkim toplotnim valom koji je razlog da danima temperature zraka prelaze 30 stupnjeva Celzijusa. Iz PU Vukovarsko – srijemske navode kako s obzirom na visoke temperature u ljetnom razdoblju i ranija tragična stradavanja djece od dehidracije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje, kao i sve one koji se brinu o djeci, da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je letak u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u kojem se, osim kaznene odgovornosti roditelja i drugih osoba koje brinu o djeci.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi: „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama, niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce, te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Kako bi letak bio dostupan što veće broju osoba, Policijska uprava vukovarsko-srijemska, uz ovo upozorenje, organizirala je postavljenje letaka u domovima zdravlja, objektima predškolskog odgoja, odgojno-obrazovnim ustanovama, jedinicama lokalne samouprave, sportsko-rekreacijskih centrima, trgovačkim centrima, crkvama, organizacijama civilnog društva, graničnim prijelazima te benzinskim postajama kako bi spriječili stradavanje djece od dehidracije u vozilima.

Također, kroz redovne policijske poslove i u svim daljnjim preventivnim aktivnostima, policijski službenici će dijeliti letak i upozoravati roditelje da budu oprezni i ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.