Nastavnici i zaposlenici Ekonomske škole Vukovar nezadovoljni izborom nove ravnateljice

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Nastavnici i zaposlenici Ekonomske škole Vukovar nezadovoljni su izborom nove ravnateljice te obrazovne ustanove, a koja im je, kako je reečno na današnjoj konferenciji za novinare, nametnuta od strane osnivača škole, Vukovarsko-srijemske županije.

“U dva prethodna procesa izbora ravnatelja škole ( 2014. i 2017. godine ) politika je poštivala izbor kolektiva vodeći se principom kako sami nastavnici i radnici najbolje poznaju kandidate i kako treba poštivati demokratski izraženu volju kolektiva”, kazao je Tomislav Lešić, profesor u Ekonomskoj školi rekavši kako mu nije jasno zašto se to sada nije također ispoštovalo.

Po njegovim riječima, Vukovarsko-srijemska županija u četrdeset dana čak je u dva navrata mjenjala članove školskog odbora čiji su glasovi, uz glas predstavnika roditelja, prevagnuli nad tri glasa zaposlenika škole te je za ravnateljicu izabrana kandidatkinja osnivača, a ne kandidat iza koga su, kako je kazao, stali nastavnici i zaposlenici Ekonomske škole.

“Sva tri članova školskog odbora glasovala su kao i predstavnik roditelja za kandidakinju koju je županija kao osnivač htjela postaviti na mjesto ravnatelja te je ona i izabrana jer smo mi s tri glasa ostali u manjini”, kazao je rekavši kako se nastavnici i zaposlenici u školi osjećaju izigranima i poniženima.

“Nije dakle uopće bitan stav nas nastavnika i zaposlenika već je dovoljno imati vijeće roditelja koje se može vrlo lako iskontrolirati”, kazao je Tomislav Lešić rekavši kako je po zakonu sve u redu, ali je s moralnog stanovništva upitan cijeli izborni proces. 

Konferenciji za novinare nazočan je bio i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana i roditelj učenika koji pohađa Ekonomsku školu Damir Barna.

“I sve ovo izgleda zakonito, ali pogledajte praksu. Ovo ni u Kolumbiji nije bilo da u četrdeset dana osnivač u dva navrata mjenja članove u školskom odboru”, rekao je Barna koji je zajedno s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom proljetos napustio HDZ.

Kazao je i kako može odgovorno potvrditi da je bilo političkog lobiranja SDSS-a prema roditeljima djece koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku da se za ravnatelja izabere kandidat osnivača.

Po riječima Miroslava Grahovca čiju su kandidaturu za ravnatelja škole podržali nastavnici i zaposlenici škole, ovakvim raspletom događaja šalje se pogubna poruka učenicima, da je jedino važna stranačka iskaznica.

“Dakle nije važna sposobnost, već podobnost”, kazao je Grahovac rekavši kako nije član niti jedne stranke, niti ga politika zanima, već želi samo da radi svoj posao.

Izjavu novinarima dao je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

“Činjenica da je osnivač mijenjao svoje članove školskog odbora na dan održavanja sjednice proizlazi iz razloga da je postojala mogućnost da pojedini članovi imenovani ispred osnivača ne stignu na sjednicu, što se već događalo, a što bi kompromitiralo cijeli natječajni postupak odnosno dovelo do pada natječaja jer je 6. listopada bio zadnji dan za održavanje sjednice u zakonom propisanom roku”, pojasnio je župan Galić.

Cijelu situaciju komentirao je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

“Meni je kao gradonačelniku Vukovara neshvatljivo da u situaciji kada imate jednog kandidata iz Vukovara i tri izvan Vukovara, vi idete sjeći toga Vukovarca”, rekao je Penava poručivši kako je “poruka Bože Galića da ne može odlučiti struka već moraš imati iskaznicu HDZ-a da bi postao ravnatelj”.