Nastavljaju se arheološka istraživanja na srednjovjekovnom lokalitetu Kaštel u Ivankovu

Foto: Općina Ivankovo

Kroz program zaštite i očuvanja nepokretnih dobara, nastavljaju se i u 2024. godini radovi na projektu Ostaci Kaštela Ivankovo iz 14. i 15. stoljeća (područje naselja Ivankovo, Grac-Bedem) s konačnim ciljem gradnje muzeja u koji će se pohraniti arheološki nalazi s tog srednjovjekovnog lokaliteta.

Naime, na temelju objavljenog Javnog poziva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2024. godinu kroz program zaštite i očuvanja nepokretnih dobara, Općina Ivankovo izvršila je prijavu projekta za provedbu konzervatorskih restauratorskih radova kulturnog dobra „Kaštel“ Ivankovo te su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević potpisali Ugovor o financiranju projekta za konzervatorske radove kulturnog dobra Kaštel Ivankovo u iznosu od 30.000,00 EUR (iznos financiranja: 100%), izvijestili su iz Općine Ivankovo.

Radovi će trajati do studenog 2024. godine, a budući da je provedena parcelacija i točno definirana katastarska čestica zone Kaštela Ivankovo, sukladno provedenoj javnoj nabavi ugovoreni su radovi za postavljanje ograde a po čijem će završetku biti postavljena i info ploča Kaštela.

Iz Općine napominju kako su ujedno u tijeku i aktivnosti na izradi projektnog rješenja Muzeja Kaštel Ivankovo koji će biti izgrađen u samom djelu arheološke zone u koji će se pohraniti građa Kaštela kao i sva preostala arheološka građa koja je do sada pronađena ili će biti pronađena na području Općine Ivankovo.

U srednjovjekovnim povijesnim izvorima današnje naselje Ivankovo nosilo je naziv Ivánka-Szent-György. Najstariji dokument u kojem se spominje ovo naselje je popis papinske desetine iz 1333. – 1335. godine. U upravnom pogledu, trgovište Ivankovo nalazilo se u središnjem dijelu Vukovske županije, a u crkvenom pogledu unutar granica Pečujske biskupije. U razdoblju od 14. do 16. stoljeća trgovište i kaštel Ivankovo bili su u posjedu nekoliko značajnijih plemićkih obitelji (Horvati, Gorjanski, Korođi, Gerebi od Vingarta i drugi). Posljednji vlasnik vlastelinstva i kaštela Ivankovo bio je Franjo Zay od Csömöra, čije su posjede na području današnje istočne Slavonije 1536. godine osvojile Osmanlije, navodi Arheološki muzej u Osijeku koji je u nekoliko navrata vodio arheološka istraživanja na tom lokalitetu.

Kaštel Ivankovo je stradavao i bio obnavljan u nekoliko navrata, što je potvrđeno i tijekom dosadašnjih arheoloških istraživanja. Tragovi stradavanja osobito se ističu na sjeverozapadnom dijelu središnje jezgre, gdje su pronađeni ostaci spaljene i porušene palisade i ugaone kule te oštećenja od topovskih kugli, vidljiva na vanjskom licu zapadne zidine kaštela. Prema povijesnim podacima kaštel je značajnije razoren u dinastičkim borbama za hrvatsko – ugarsko prijestolje 1491. godine nakon čega je, prema svemu sudeći, uslijedila njegova kasnosrednjovjekovna (renesansna) obnova. S obzirom na opasnost od topništva, krajem 15. stoljeća srednjovjekovni kaštel najvjerojatnije se dodatno utvrđuje ugaonim baterijskim kulama. Trgovište Ivankovo stradalo je i 1537. godine pri povlačenju kršćanske vojske pod zapovjedništvom Ivana Kacijanera, koja tada nije uspjela osvojiti kaštel unutar kojega je bilo smješteno tursko topništvo.

Među pokretnim nalazima, pored keramičkog posuđa i raznovrsnih metalnih predmeta, izdvaja se veća količina oružja (vrhovi strijela, vrhovi strelica samostrela, puščane kugle, kamene topovske kugle), informacije su Arheološkog muzeja iz Osijeka.