Napuštenom psu pucali u glavu

PAČETIN, Nekim vatrenim oružjem, pri čemu se najvjerojatnije radi o pištolju, prije nekoliko dana je na makadamskoj cesti kod Pačetina, u blizini Vinkovaca, ubijena napuštena ženka staforda. Potvrdila nam je to i volonterka Udruge za zaštitu životinja Rocco iz Vinkovaca Tatjana Glujić.

„Da sam je pronašla živu bila bi prevezena do Zagreba gdje je trebala biti udomljena. Nažalost, nisam. Pronašla sam je u kanalu s prostrijeljenom glavom. Kada sam je pronašao još joj je niz njušku curila krv“, rekla je Glujić.

Pojašnjava i kako je toga dana krenula po psa u obližnjem selu Ostrovo kojega je trebala prevesti do veterinara, a kako ga nije pronašla uputila se odmah i do obližnjeg Pačetina. Kaže kako su u udruzi imali dojavu od jedne osobe koja im je javila za napuštenoga i umiljatoga psa koji hoda okolnim njivama.

„Izgleda kako joj je netko prišao i pucao u glavu. Nemamo dokaza o tome tko je to napravio ali nam je javljeno s više strana kako su tih dana lovci išli u odstrel. Kako god ovako nešto je nedopustivo“, ističe Glujić.

Govoreći o problemu napuštenih pasa kaže kako je to veoma raširena pojava u cijeloj Slavoniji i da se gotovo svakodnevno mogu vidjeti psi koje su njihovi vlasnici izbacili na ulicu. U svome radi pronalazili su veliki boj napuštenih pasa ali i tek okoćene štence odbačene u kanale, kante za smeće, šumu, izvan grada…. Bilo je i niz prijava od strane građana koji su prijavljivali druge građane koji svoje pse drže u nehumanim uvjetima, u blatu, na kratkom lancu, bez vode…

„Moramo svi zajedno početi mijenjati mentalitet jer drugoga načina nemamo. Situacija je takva da kojim slučajem imamo deset azila u Slavoniji niti to ne bi bilo dovoljno s obzirom na potrebe. Uz to vlada i kronični nedostatak novca“, rekla je Glujić

IVAN MATIĆ