Nacionalnom Stožeru upućen zahtjev da se svadbe u županiji u narednih 30 dana održavaju samo u krugu obitelji

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Županijski stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije uputio je nacionalnom Stožeru zahtjev da se sve svadbe na području Vukovarsko-srijemske županije u narednih 30 dana održavaju u krugu najuže obitelji, a sve zbog činjenice što se, kako je pojasnio načelnik županijskog Stožera Zdravko Kelić, pokazalo da svadbena okupljanja predstavljaju trenutačno najveću opasnost za širenje koronavirusa.

“U zadnja 24 sata imamo 47 pozitivnih osoba od kojih su najveći broj oboljeli i njihovi kontakti s jedne svadbe u Ivankovu. Vidimo da je od 47 novooboljelih čak 19 iz Ivankova. To samo govori da na ono na što smo ukazivali, da će najveću opasnost predstavljati događanja u kojima se ostavaruju bliski kontakti među ljudima”, kazao je Kelić.

Kazao i kako je u dogovoru s lokalnim stožerima postignut dogovor da se svi javni događaji i skupovi na lokalnoj razini otkažu kako bi se i na taj način smanjio rizik na najmanju moguću mjeru. Kelić je naveo i kako je policija obišla sve sale za svatove i uzela kontakte od vlasnika te Stožer raspolaže s podacima o broju svadbi kojih je svakoga vikenda, kako je rekao, veliki broj.

“Nama opasnost i dalje prijeti i ne smijemo se opustiti”, upozorio je Zdravko Kelić apelirajući na sve osobe koje su sa pozitivnim osobama bile u kontaktu da surađuju i daju svoj doprinos kako bi se epidemija koronavirusa suzbila.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je ujedno i predsjednik županijskog Stožera, kazao je kako je Stožer zatražio od Stožera civilne zaštite RH da donese odluku da se svadbe na području Vukovarsko-sriejmske županije održavaju u narednih 30 dana samo u krugu obitelji.

Galić je zahvalio građanima koji poštivaju epidemiološke mjere te pozvao sve građane Vukovarsko-srijemske županije da budu oprezni i pridržavaju se svih propisanih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 47 novih pozitivnih osoba na koronavirus, potvrdio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite, navodeći kako je 19 novooboljelih iz Ivankova, 9 iz Vinkovaca, 4 iz Borova, 5 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Tovarnika te po jedan novoboljeli iz Jarmine, Vrbanje, Ilače, Županje, Otoka, Cerne, Tompojevaca, i Tordinaca.