Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se i na prometnicama Vukovarsko-srijemske županije

Foto: Radio Dalmacija - Ilustracija

VINKOVCI, Ove će se godine po prvi puta 21. listopada obilježiti kao Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa i to na deset lokacija diljem Hrvatske, a između ostalih, i na području PU vukovarsko-srijemske.

Projekt je nastao na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u Republici Hrvatskoj godišnje prosječno stradaju 15 652 osobe. Od tog broja 79,4 posto prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 18,4 posto osoba, dok je 2,2 posto osoba godišnje poginulo, što je prosječno 351 osoba godišnje. Prometne su nesreće ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj.

 Povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske u srijedu, 21. listopada, provest će preventivno-represivnu akciju usmjerenu na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ – brzina, alkohol, nevezanje pojasom i nepropisno korištenje mobitela, izvjestili su iz policije.

Vozače, zatečene u prometu, neovisno o utvrđenom prekršaju, darivat će prigodnim podsjetnikom na kampanju Dan bez mobitela u prometu- osvježivačem zraka za automobile.

Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“ koji će biti popraćen s hashtagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention.