Na Vučedolu održana škola na otvorenome iz fizike. Jedan od načina kako zainteresirati učenike za fiziku

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na vukovarskom Vučedolu, nedaleko od Muzeja vučedolske kulture, održana je 11. po redu škola fizike na otvorenome koja je i ove godine okupila osnovce i srednjoškolce iz Vukovara i Vinkovaca. Prema riječima profesorice fizike iz Gimnazije Vukovar Karoline Dvojković zamišljeno je da u sklopu predavanja učenici poslušaju predavanja eminentnih znanstvenika, ne nužno fizičara, koji na taj način učenicima populariziraju fiziku. Ovo je i način da se i učenici i profesori barem na kratko maknu iz učionica, a predavanje na Vučedolu bilo je prvo ovakvo okupljanje u ovoj školskoj godini.  

„Ranijih godina imali smo i po 120 sudionika na predavanjima i radionicama. Ove godine, radi svih mjera, okupilo nas je se 30-ak, a predavanja su se odvijala putem zooma. Cilj nam je i na ovaj način popularizirati fiziku kao predmet i na taj način je približiti učenicima. Vjerujemo kako na taj način možemo pomoći i da se neki od njih odluče u budućnosti studirati fiziku“, rekla je Dvojković.

Govoreći o predavanju na Vučedolu Dvojković je rekla i kako su nam svima puna usta STEM-a te da je jedna od ideja da se fizika kao predmet, koji se uči i u osnovnoj i u srednjoj školi, nagrade učenici koji su išli na razna natjecanja i osvajali nagrade te da i na ovom okupljanju pokažu što su i koliko naučili. U isto vrijeme ostale učenike se želi motivirati da se u daljem školovanju odluče upravo za fiziku.

Tako je i ove godine bilo ne samo predavanja profesora i poznatih znanstvenika nego i da se prikažu razni pokusi poput pokusa sa vodom, toplinom, razni radovi, isprintani 3D modeli…   

„Ovo je jedan hvale vrijedan projekt koji traje već 11 godina, a koji se od 2016. godine odvija na Vučedolu. Znakovito je i kako će se upravo ovdje, u sklopu projekta izgradnje Arheološkog parka, graditi i planetarij. Ovakvi projekti su od velike važnosti i za profesore i za učenike“, rekla je ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko.  

Na školi u prirodi iz fizike ove godine sudjelovali su učenici iz osnovnih škola iz Vukovara i Vinkovaca kao i srednjoškolci iz Tehničke škole Ruđer Bošković iz Vinkovaca, Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara iz Vinkovaca te Gimnazije Vukovar.