Na sudu u Županji napadnuta djelatnica Centra za socijalnu skrb

ŽUPANJA, Tijekom zadnjih godina djelatnici Centara za socijalnu skrb u više navrata su ukazivali na brojne neugodnosti i prijetnje koje doživljavaju na radnome mjestu. Zadnja takva dogodila se prošloga tjedna na Općinskom sudu u Županji kada je pravnica Centra iz Županje M.M. i fizički napadnuta. Prema njenim riječima sve se odigralo nakon održane sudske rasprave i potpisivanja zapisnika od obje strane. M.M je u tome postupku bila opunomoćenik Centra kojega je zastupala radi roditeljske skrbi po prijedlogu Centra za socijalnu skrb.

„U tom trenutku protustranka mi je počela verbalno prijetiti. U više navrata mi je ponovila da će me ubiti, rekla mi je da će mi pobiti cijelu obitelj i da zna gdje živim. Tada je i fizički nasrnula na mene. Počela me je čupati i udarati po glavi i tijelu. Zadobila sam više ozljeda. Sutkinja je vikala da prestane ali ni to je nije zaustavilo. Pokušala me je zaštiti i zapisničarka ali je njoj ela da se skloni jer želi mene. Nekako sam otpuzala do vrata i izašla u drugu sudnicu. S druge strane sam čvrsto držala bravu kako bih se zaštitila“, prisjeća se M.M. napada.

Dodaje i da je M.M. višegodišnja poznanica Centra ali i da u sudnici nije bilo pravosudnih policajaca. Naime, on je navodno bio na godišnjem odmoru. Ubrzo su u sudnicu došli Hitna pomoć i policija. M.M. kaže kako je Hitna pomoć prvo riješila napasnicu, a onda tek njoj ukazala pomoć. Policiji je dala iskaz o svemu što se dogodilo.

„Koliko znam napasnica je poslije svega otišla kući. Mene sve i danas boli iako je prošlo već nekoliko dana. Imam hematome na nozi i po glavi. Bila sam i kod psihijatra koji mi je preporučio da se s obitelji sklonim malo iz grada i opustim. Moje kolege su u više navrata suočavali se s prijetnjama i verbalnim napadima. Sada sam ja doživjela i fizički napad. Smeta me što kod ovakvih situacija nemamo status službene osobe. I ovaj moj slučaj govori koliko je zapravo nesređena situacija“, rekla je M.M. za Press032.

Poslije napada reagirao je i Sindikat odakle navode kako je ovo još jedan od stalnih napada na djelatnike Centra za Socijalnu skrb koja je po prirodi opasna djelatnost. Ukazuju i kako unatoč brojnim sličnim slučajevima napada i prijetnji, kao i unatoč stalnim traženjima Sindikata, ni Ministarstvo ni pojedine ustanove ne reagiraju i ne pružaju radnicima odgovarajuću zaštitu.

IVAN MATIĆ