Na području Starih Jankovaca u rad puštena plinska stanica Cerić koja će proizvoditi četvrtinu sadašnje proizvodnje plina u Hrvatskoj

Foto: Đuro Karalić

Na području općine Stari Jankovci u rad je puštena plinska stanica Cerić kojom u transportni sustav Plinacra ulazi prirodni plin s eksploatacijskih polja Cerić i Berak, u količinama od 400.000 do 500.000 prostornih metara plina dnevno dok trenutna dnevna proizvodnja plina u Republici Hrvatskoj iznosi 2 milijuna prostornih metara.

“Ovo postrojenje vrlo je važno i zasigurno će poboljšati energetsku sigurnost Hrvatske i smanjiti ovisnost o uvozu plina”, rekao je na otvaranju ministar gospodarstva Ante Šušnjar dodajući kako će Vlada nastaviti s razvojem projekata istraživanja plina, kako na kopnu tako i na moru.

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan ocijenio je kako je riječ o značajnom danu jer je riječ o eksploataciji ugljikovodika na temelju prvog ugovora o podjeli proizvodnje “koji smo producirali s namjerom da udio države u cijelom procesu proizvodnje ugljikovodiku i u zaradi bude veći nego što je to na postojećim ugovorima”.

Hrvatska prema njegovim riječima dnevno proizvodi dva milijuna prostornih metara plina, a puštanjem u rad plinske stanice Carić dobiva se dodatnih oko 200 do 250 tisuća prostornih metara plina. Isto tolike količine plina osigurat će polje u obližnjem Berku što je sveukupno oko 500.000 tisuća prostornih metara plina.

Govorili su i izvršni direktor regije centralne i istočne Europe tvrtke investitora, Vermilion Zagreb Exploration, Jefferey Davies, savjetnica za trgovinu u Veleposlanstvo Kanade u Zagrebu, Synthia Dodig i pročelnica za gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije, Marija Budimir koja je istaknula važnost ovakvih velikih investicija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije.