Most: Građani Vukovarsko-srijemske županije piju najlošiju vodu u Hrvatskoj

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednik Mosta Božo Petrov i saborski zastupnik Tomislav Panenić održali su konferenciju za novinare na kojoj su postavili nadležnima pitanje „Zašto stanovnici Vukovarsko-srijemske županije piju najlošiju vodu u državi?!“ Podsjetili su kako je ministar zdravstva Milan Kujundžić donio, temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, plan o praćenju ispravnosti vode u svakoj županiji, a o čijim rezultatima analize mora biti obaviješteno ministarstvo zdravstva.

„No, u ovoj županiji niti se praćenje ispravnosti vode provodi prema planu, niti ministar zdravstva reagira na katastrofalne rezultate analize vode koje dobiva. Stoga je Vukovarsko-srijemska županija područje na kojem se stanovnicima isporučuje voda najlošije kvalitete“, rekao je Petrov.

Ta činjenica objavljena je na stranicama HZJZ u sklopu Izvještaja o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u RH za 2017. godinu, prema kojem je jasno da stanovnici ove županije piju najlošiju vodu u državi. Od 52 uzeta uzorka čak 19 ih je bilo neispravno, odnosno 36,5 posto uzoraka nije bilo pogodno za ljudsku potrošnju. O svakoj od tih nepravilnosti ovlašteni laboratorij je obavezan obavijestiti isporučitelja vode i Ministarstvo zdravstva, ali oni nisu reagirali, ne samo u 2017., već ni u 2016. godini.

„I onda se čudimo kada nastane afera s vodom kao u Slavonskom Brodu. Hrvatske institucije prečesto ne rade svoj posao, a u ovom slučaju jasno je da Ministarstvo zdravstva nije brinulo o zdravlju građana Vukovarsko-srijemske županije jer ništa nisu poduzeli kada su vidjeli uzastopne porazne uzorke vode koju ljudi svakodnevno piju“, istaknuo je Petrov.

Panenić je istaknuo kako je u 2017. umjesto predviđenih 479 analiza uzoraka, analizirano samo 52 uzorka, odnosno 10 posto predviđenih analiza. Uzrok je u tome što Vukovarsko-srijemska županija ne osigurava predviđena financijska sredstva što je obveza temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

„To je zakon za koji je nadležno Ministarstvo zdravstva i za taj prekršaj su predviđene novčane kazne, ali protiv Vukovarsko-srijemske županije i župana Bože Galića nije pokrenut niti postupak, a kamoli da su kažnjeni.

Panenić je rekao kako su svi danas upoznati s problemom povećanih koncentracija arsena i drugih kemijskih onečišćivača u brojnim vodovodima Vukovarsko-srijemske županije oko kojih je nastala afera, te podsjetio na problema vode u Komletincima, koji se moraju i mogu riješiti samo ubrzanom izgradnjom i spajanjem tih vodovoda na regionalni vodovod Istočne Slavonije.

„Tu je svakako ključna odgovornost Hrvatskih voda i Ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića. A svakako je tragično da stanovnici Općine Sikirevci koji leže na toj najkvalitetnijoj vodi ne mogu je piti“, dodao je Panenić.

Istaknuo je kako posebno zabrinjava 10 posto uzoraka koji su bili mikrobiološki neispravni jer pitka voda, ukoliko je mikrobiološki neispravna, može biti izvor različitih infektivnih bolesti. To znači da isporučitelji vode ne vrše obradu i dezinfekciju vode i vodoopskrbnih instalacija. Štede na filtrima i sredstvima za dezinfekciju, a sva na štetu građana. I o tome je upoznato Ministarstvo zdravstva i opet nema njihove reakcije.

„Zbog toga, i ovim putem pozivamo na odgovornost i ostavku svih odgovornih osoba u nizu. Prvo, župana Bože Galić koji nije osigurao sredstvaza analize te time pokušao umanjiti ozbiljnost stanja vode u Vukovarsko-srijemskoj županiji.Drugo, direktora Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije i predsjednika skupštine Vukovarsko-srijemske županije Dražena Milinkovića jer nije obavještavao stanovništvo Vukovarsko-srijemske županije o svim uočenim problemima s vodom.Treće, ministra Milana Kujundžića jer nije poduzeo niti jednu jedinu radnju nakon što su primili obavijesti o analizama vode te nije sankcionirao odgovorne za ne postupanje po zakonu“, zaključio je Panenić.