Mladi SDP-a obilježili Dan ružičastih majica

VINKOVCI, Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači.

Ideja svoje korijene vuče iz Kanade u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj osnovnoj školi kada je dječak u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke došao u školu u ružičastoj majici i postao žrtva nasilja od strane svojih vršnjaka. Međutim, priča je dobila drugačiji epilog jer su se akciji pridružili njegove kolege koje su solidarno s dječakom odjenuli ružičaste majice i sam događaj je dobio globalni epilog, a ružičaste majice su postale prepoznatljivi simbol inicijative i kasnije međunarodno priznate obljetnice.
Obilježavanju ovogodišnjeg Dana ružičaste majice pridružili su se i članovi Foruma mladih SDP-a VInkovci koji su se fotografilirali u ružičastim majicama čime su, kako navode iz te organizacije, željeli poručiti “Stop nasilju!”. Navode kako je prema svim dostupnim analizama u hrvatskim školama svako četvrto dijete svakodnevno izloženo barem jednom obliku nasilja.
“Zlostavljanje je, naime, ne samo fizički nasrtaj nego i nazivanje pogrdnim imenima, ismijavanje, oduzimanje novca i stvari, isključivanje iz društva, širenje lažnih priča, geste sa seksualnim značenjem…”, upozoravaju mladi vinkovački SDP-ovci.
Podsjećaju kako su još prošle godine uputili inicjativu prema vinkovačkoj gradskoj vlasti da se i Vinkovci pridruže obilježavanju Dana ružičastih majica, ali kako odgovor još uvijek nisu dobili.
ĐURO KARALIĆ