Miran vikend za policiju PU vukovarsko – srijemske

Policija prometna nesreća Bajakovo
Foto: Pixabay/fsHH

VINKOVCI, Tijekom proteklog vikenda, od 25. do 27. ožujka, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je sedam prometnih nesreća, sve samo s materijalnom štetom, i to u Tovarniku, Strošincima, Posavskim Podgajcima, Vinkovcima, Gradištu, Iloku i Andrijaševcima.

Tijekom vikenda policijski službenici su zatekli 21 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 2,16 g/kg zabilježena je kod 31-godišnjeg vozača u Cerni. Zbog nedopuštene koncentracije alkohola u organizmu, tri vozača smještena su u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Stacionarne kamere za nadzor prometa su tijekom vikenda zabilježile 25 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila, najviše na cesti DC55 kod Gradišta.

Temeljem ROADPOL-ovog Plana aktivnosti za 2022. godinu, protekli tjedan, od 21. do 27. ožujka  na području cijele Hrvatske, a ujedno i na području nadležnosti Policijske uprave vukovarsko-srijemske, proveden je pojačani nadzor brzine kretanja vozila na prometnicama, dijelom na lokacijama prikupljenim po prijedlozima građana. Tijekom tjedna provođenja ove aktivnosti na prometnicama Vukovarsko-srijemske županije kontrolirano je ukupno 676 vozila, a zabilježeno ukupno 305 prekršaja, što znači da je prema gotovo polovici vozača kontroliranih vozila (45%) primijenjena represivna mjera zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja.

Najavljujući tjedan pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa u vozilima, od 4. do 10. travnja, PU vukovarsko-srijemska i udruga RODA, proveli su u subotu, 26. ožujka, u Vinkovcima, preventivnu akciju pregleda dječjih auto-sjedalica. Aktivnost je provedena za trajanja utrke Vinkovački Orion i privremene regulacije prometa koja je naizmjenično omogućila pristup vozilima do promidžbenog prostora policije na Trgu vinkovačkih jeseni odnosno Trgu dr. F. Tuđmana od 10 do 14 sati. Pri pregledu dječjih auto-sjedalica pažnja je usmjerena na pravilno postavljanje sjedalice i učvršćivanje pomoću ugrađenih sigurnosnih pojaseva u vozilu, primjerenost auto-sjedalice visini i dobi djeteta, rok valjanosti auto-sjedalice, a najviše pravilnom postavljaju djeteta u sjedalicu i ključnim točkama na tijelu djeteta preko kojih mora prelaziti sigurnosni pojas. Pravilno smještanje i vezanje djeteta u auto sjedalici sa tehničkim detaljima možete pronaći na stranici Udruge RODA https://www.roda.hr.