Ministrica Bernardica Juretić boravila u Vukovaru najavivši reformu sustava socijalne skrbi

VUKOVAR, Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić boravila je u utorak u Vukovaru gdje je, nakon razgovora s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom, posjetila Udrugu roditelja djece s poteškočama u razvoju “Vukovarski leptirići” te Socijalnu samoposlugu “Duga”.

“Željela sam se iz prve ruke upoznati sa situacijom u ovome gradu i zato sam danas u Vukovaru. Ono što me osobno interesira je obići sve ustanove iz sustava socijalne skrbi i susresti se s ljudima koji tu žive i rade, da ih čujem, a ne samo da vidim papire. Nisam “čarobnjak iz Oza” ali uz razgovor se može puno toga riješiti”, poručila je nakon razgovora s gradonačelnikom Penavom Bernardica Juretić.

Također je ocjenila kako je sustav socijlane skrbi u Hrvatskoj poprilično dobro reguliran.

“Cilj nam je da socijalnu pomoć dobiju oni koji je zaista zaslužuju. Da se napravi nekakva ravnoteža među socijalnim naknadama kojih je u Hrvatskoj čak oko 70”, rekla je te najavila reformu sustava socijalne skrbi u sklopu koje se, kako je kazala, već rade novi normativi i pravilnici o pružanju usluga.

Po riječima predsjednice Udruge “Vukovarski leptirići” Viktorije Matin, u toj udruzi je 93 djece korisnika od kojih je najveći broj autističan ili ima sindrom celebralne paralize.

“Riječ je o maloj djeci s kojom se upravo u ovoj njihovoj dobi treba raditi da bi mogla napredovati i što lakše se integrirali u vrtiće, škole i općenito u društvo”, rekla je Matin dodajući kako su u udruzi svjesni i krize vlade i društva, ali kako se takve stvari ne mogu lomiti preko leđa najmlađih.

Napomenuvši kako je u Hrvatskoj više tisuća udruga, ministrica Juretić je odgovarajući na pitanja novinara, ocjenila kako bi boljom prenamjenom sredstava, bilo puno više novca za konkretne projekte onih udruga koje svojim radom značajno doprinosu zajednici.

“Ovdje je riječ o desecima djece koje nitko neće odnosno nemaju gdje jer nema dovoljno državnih institucija da bi mogli ići u njih. I sigurno da ova udruga ne može imati isti tretman kao neka druga udruga. Ja sam ljubitelj pasa, mačaka, bilo čega i nek se ne ljute ljubitelji životinja, ali ovakva udruga zavrijeđuje puno veći tretman. To su djeca i živi ljudi. Ako bi se malo bolje preraspodjelila sredstva i prestalo se finacirat, nek se ne ljuti civilni sektor – prodavanje magle, a s obzirom da i sama dolazim iz civilnog sektora dajem si za pravo to reći, onda bi smo sigurno imali i bolje društvo”, poručila je Bernardica Juretić koja je Udruzi “Vukovarski leptirići” uručila ček na 50.000 kuna.

Zadovoljstvo posjetom ministrice Juretić izrazio je i gradonačelnik Ivan Penava rekavši kako je riječ o “dobrim ljudima iz ministarstva”.

“Operativno smo se dogovorili o djelovanju i usaglasili. Dobra volja je tu i uvjeren sam da će svatko u skladu sa svojim mogućnostima napraviti sve što je potrebno kako bi djeca iz ove udruge dobila ono što zaslužuju”, kazao je Penava rekavši kako se iz gradskog proračuna za socijalne programe godišnje izdvaja 11 milijuna kuna, dok je na području grada 450 korisnika socijalne pomoći.

ĐURO KARALIĆ